Econoom O'Neill gaat vermogen GS beheren

Hoofdeconoom Jim O’Neill van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wordt de eerste baas van de afdeling vermogensbeheer die Goldman aan het uitbouwen is. De afdeling beheert inmiddels voor ruim 800 miljard dollar (630 miljard euro) aan vermogen.

O’Neill is als econoom zeer invloedrijk en wordt algemeen gezien als de man die in 2001, zijn eerste jaar op de economische onderzoeksafdeling van Goldman, het acroniem bric’s muntte. Die afkorting staat voor de snel opkomende economieën van Brazilië, Rusland, India en China.

Goldman Sachs is na de kredietcrisis flink aan de slag gegaan met het vergroten van zijn activiteiten in het vermogensbeheer. Afgelopen jaar trok Goldman 700 nieuwe medewerkers aan voor de afdeling vermogensbeheer. Die afdeling wordt gezien als een stabiele tegenhanger van de wat volatielere zakenbankactiviteiten.

Goldman Sachs kwam de afgelopen jaren zwaar onder vuur te liggen voor de rol die de bank gespeeld zou hebben in de kredietcrisis en later ook in de Griekse schuldencrisis. Een Amerikaans fraudeonderzoek naar foute hypotheekbeleggingen werd eerder dit jaar voor 550 miljoen dollar geschikt. Deze week kreeg de bank nog een boete van 21,2 miljoen euro van de Britse toezichthouder voor het onvolledig informeren over het Amerikaanse onderzoek.

O’Neill, die al vijftien jaar voor Goldman Sachs werkt, staat bekend als aanhanger van Manchester United. In maart dit jaar doken berichten op dat de Red Knights, een groep van welvarende Manchester-fans, de club zou willen kopen. Ze zouden daarvoor contact hebben gelegd met de Japanse bank Nomura. O’Neill, die tot 2005 in de directie van Manchester zat totdat de club werd overgenomen door de Amerikaanse investeerder Malcolm Glazer, zou leiding geven aan deze Red Knights.