Deutsche probeert snelle slag te slaan

Deutsche Bank probeert twee vliegen in één klap te slaan. De officiële reden voor de geplande claimemissie van 8 tot 9 miljard euro zal de voltooiing van de overname van de Duitse Postbank zijn. Maar de financieringsoperatie kan ook dienen als dekmantel voor het feit dat Deutsche inmiddels vooraan staat in het rijtje Duitse banken die hun kapitaal zullen moeten uitbreiden, vooruitlopend op het komende strengere toezicht.

Deutsche was er trots op een van de weinige grote westerse banken te zijn die tijdens de financiële crisis geen extra kapitaal nodig had. En sindsdien heeft de bank beweerd ook geen kapitaal binnen te hoeven halen, behalve ter financiering van overnames.

Maar topman Josef Ackermann van Deutsche Bank zal toch geen victorie kunnen kraaien. De overname van Postbank was slecht doordacht, althans in financiële zin. Het uitbouwen van de positie van de bank op de Duitse binnenlandse markt kan strategisch verstandig zijn, omdat dit zal helpen de afhankelijkheid van Deutsche van zijn zakenbankdivisie te verminderen. Maar Ackermann heeft ingestemd met een hoge prijs voor een belang van 62 procent in Postbank, vlak vóórdat Lehman Brothers in september 2008 failliet ging.

Bovendien scholen er nog meer verplichtingen in de meervoudige transactie. Deutsche zou altijd al niet later dan in 2012 op de rest van Postbank hebben moeten bieden. Het goede nieuws is dat de bank door nu in beweging te komen op grond van de Duitse overnameregels een redelijk laag bod mag uitbrengen. Maar dat betekent nog steeds dat er geld de deur uitgaat.

In de tweede plaats is Postbank zelf ondergekapitaliseerd. De bank voldeed in juli maar ternauwernood aan de stresstests van de Europese Unie. Dus Deutsche zal de schatkist van zijn nieuwe dochter ook moeten vullen.

Niet dat Deutsche zelf in het geld zwemt. Het kernkapitaal stond eind juni op slechts 7,5 procent, gevaarlijk dichtbij het minimum dat de toezichthouders dit weekend waarschijnlijk zullen overeenkomen, en lager dan dat van banken als Crédit Suisse en Goldman Sachs. Het binnenhalen van extra geld is dus ook op dit terrein behulpzaam.

Hoewel het verhaal van Deutsche over de financieringsoperatie bijstelling behoeft, kan de tactiek van de bank niet in twijfel worden getrokken. Ervan uitgaande dat de nieuwe mondiale regels voor het bankkapitaal dit weekend bekend zullen worden, zullen zij waarschijnlijk inhouden dat andere Duitse banken de kapitaalmarkt moeten aanspreken. Een voorsprong op de rest van de meute is dan een goed idee.

Hugo Dixon en Peter Thal Larsen

    • Peter Thal Larsen
    • Hugo Dixon