Buiten Lust

Aan de wandel in Utrecht Rondje om het Gein (Driemond - Abcoude)

Waar Rondje om het Gein (Driemond - Abcoude).

Afstand 13 km

Als een natte prop ligt het kalfje aan de hoeven van zijn moeder. Die likt het schoon en dan begint het eerste avontuur van zijn leven: staan! Na een minuut of twintig heeft het door hoe evenwicht op vier pootjes in zijn werk gaat. Na een half uur is de hartverscheurende pasgeboren alien van zopas verdwenen, en is het gewoon een kalf.

Een wonder. En dat op een septemberdag.

En wat voor een septemberdag. De nazomerzon hangt op het polderlandschap en tekent lichtslingers in het bedauwde gras.

Ondanks de nabijheid van Amsterdam en snelverkeer is het hier een dromerige toestand. De schapen kijken stoned uit hun ogen. Een kudde roodbontvee graast vertraagd. Een wei verderop doet een troep zwartbont vee een dutje, de kinnen naar de grond gezakt. Een kraai waakt over hen in zweefvlucht, als een zwarte engel.

We volgen een weg die meebuigt met de bochten van het riviertje het Gein. Over het versleten oude asfalt tuft af en toe een sliert zware motorfietsen, bereden door zwartleren ruiters zonder veel haast.

De bermen zijn de bedding voor pas gemaaid gras. Nu en dan is er een huis, een buiten, een boerderij. Vaak kregen ze een naam en die is meestal een samenstelling met Lust. Buiten Lust, Gein Lust, en ook: Elders Lust. En altijd hebben die huizen een hond achter het hek.

Er is geen wind, daarom dommelt ook het Gein. Rietkragen, populieren, esdoorns en wilgen met wilde takkenbossen en gespleten stammen spiegelen zich in het wateroppervlak.

Man wijst naar een windmolen. „Die heeft Mondriaan geschilderd.” Mondriaan kwam hier per fiets, vertelt hij, en die fiets deed ook dienst als schildersezel.

In Abcoude treffen we, na een kerkhof met gevleugelde zandlopers op de smeedijzeren toegangspoort, de brug naar de andere Geinoever. Aan deze kant van het water is de weg soms smal als een gang tussen bomen en bloemen en lijkt het water meer sloot dan stroom. Eenden suffen op verdronken bootjes en op vergeten steigers, kop in de veren, borst als een voorsteven vooruit. Op drie eenden na, die ploegen door een laag kroos.

„Kroosvaarders”, stelt man vast.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/weekblad

    • Joyce Roodnat