Benefietwedstrijd voor blessure Robben

De KNVB en Bayern München liggen met elkaar in de clinch over de blessure van Arjen Robben. Vandaag is er overleg in München.

Een publiciteitsfoto die op maandag 2 augustus, de eerste werkdag van het nieuwe seizoen van de WK-gangers, werd gemaakt van het elftal van Bayern München. Van links naar rechts Philipp Lahm, Holger Badstuber, Arjen Robben, Ivica Olic (achter Robben), Franck Ribéry (gehurkt), Daniel van Buyten, Thomas Müller (naast Van Buyten), Toni Kroos, doelman Hans-Jörg Butt, Bastian Schweinsteiger en Mark van Bommel. Foto AP From left, Philipp Lahm, Holger Badstuber, Arjen Robben, Franck Ribery, Daniel van Buyten, Toni Kroos, Thomas Mueller, Hans-Joerg Butt, Bastian Schweinsteiger and Mark van Bommel, players of the German soccer team Bayern Munich pose for photographers during a photo shooting in Munich, southern Germany, on Monday, Aug. 2, 2010. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Bayern München heeft volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA geen recht op een schadevergoeding voor de blessure van Arjen Robben. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge wil geld zien voor het feit dat de vleugelaanvaller geblesseerd terugkeerde van het wereldkampioenschap en waarschijnlijk tot de winterstop is uitgeschakeld. Bayern München zou een schadepost van elfduizend euro per dag hebben.

Een delegatie van de KNVB praat vandaag in München met een vertegenwoordiging van de Duitse kampioen over de kwetsuur van Robben en een mogelijke claim. Er kan hoogstens een creatieve compensatie worden bedacht in de vorm van bijvoorbeeld een benefietwedstrijd Bayern-Oranje.

De voorschriften van de FIFA bepalen dat de clubs zelf hun spelers moeten verzekeren voor de eindtoernooien. De premies kunnen worden betaald uit een bedrag dat de wereldvoetbalbond uitkeert per dag dat de internationals bij hun nationale team verblijven. Ten aanzien van het WK in Zuid-Afrika was hiervoor in totaal veertig miljoen dollar (31,44 miljoen euro) gereserveerd. De clubs ontvingen 1.600 euro per speler, per dag. De FIFA keerde 58.500 euro uit aan Bayern voor de aanwezigheid van Robben op het toernooi. Voor het WK 2014 in Brazilië wordt de vergoeding verdubbeld.

Dit gaat de European Club Association (ECA), die niet geheel toevallig Rummenigge als voorzitter heeft, niet ver genoeg. De belangenvereniging van de belangrijkste Europese voetbalclubs vindt dit slechts een compensatie voor de salarissen die zij tijdens de eindtoernooien doorbetalen. De ECA kondigde deze week aan met de UEFA en FIFA rond de tafel te willen zitten over een verzekering voor internationals. De premies zouden voor rekening moeten komen van de twee overkoepelende voetbalorganisaties.

Voor een EK betaalt de UEFA, de FIFA is aan de beurt bij een WK. „De nationale bonden verzekeren nu hun spelers ook voor de eindtoernooien”, legt het Nederlandse bestuurslid Maarten Fontein (AZ) uit. „Maar er heeft alleen een uitkering plaats bij overlijden of blijvende invaliditeit. Niet als een speler langdurig geblesseerd raakt, terwijl hij door de club wel moet worden doorbetaald.”

De Engelse bond FA beschikte in 2006 wel over zo’n polis in het geval van international Michael Owen. Hij was net gekocht door Newcastle United en raakte zwaar geblesseerd tijdens het WK in Duitsland. De verzekeringsmaatschappij van de FA keerde zo’n twaalf miljoen euro uit aan de club uit de Premier League. Fontein, deze week herkozen in het bestuur van de ECA terwijl Ajax-directeur Rik van den Boog niet in aanmerking kwam voor een zetel, kan zich voorstellen dat er dergelijke bedragen mee zijn gemoeid. „Owen heeft een jaar niet gespeeld. Newcastle United zag het aantal seizoenkaarten dalen, miste dus inkomsten en degradeerde ook nog. Je praat dan over astronomische bedragen. De clubs betalen en trainen de spelers die ervoor zorgen dat de KNVB bijvoorbeeld 25 miljoen euro ontvangt voor de WK-deelname. Dan moet dit goed geregeld worden”, aldus Fontein.

De Nederlandse bond heeft nog geen standpunt ingenomen over de voorstellen voor de verzekering van internationals. „Het is een zaak tussen ECA, UEFA en FIFA”, meent Mark Boetekees, juridisch specialist van de KNVB vanuit Zeist. „Rummenigge heeft een proefballonnetje opgelaten, niet meer dan dat. Voorlopig ligt de verantwoordelijkheid om spelers te verzekeren bij de clubs.” Arsenal dreigde vorig jaar ook met een claim nadat Robin van Persie tegen Italië zijn enkelbanden scheurde. Coach Arsène Wenger was furieus op de medische staf van de KNVB omdat die een verkeerde diagnose had gesteld. Het kwam niet tot een zaak.

De ECA, waarin de voormalige G14 is opgegaan, wil het onderwerp in november aankaarten in de strategische commissie van de UEFA. Hierin zijn behalve voorzitter Michel Platini vrijwel alle groeperingen uit het topvoetbal vertegenwoordigd. Ook Fontein heeft zitting in dit orgaan.

De delegatie van de KNVB – bestaande uit directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, diens voorganger Henk Kesler en bondsarts Gert-Jan Goudswaard – zal vandaag van Bayern het verwijt horen dat de artsen van de Duitse voetbalclub tijdens het WK niet welkom waren in het trainingskamp van Oranje om Robben te onderzoeken. Fontein heeft begrip voor het standpunt van de Duitsers. „Het hele jaar wordt een speler behandeld door dezelfde arts, maar tijdens een eindtoernooi krijgt hij plotseling geen toegang tot zijn patiënt. Dit is een probleem in een grijs gebied waarvoor ook een oplossing moet worden gevonden.”

De ECA wil verder inspraak bij de samenstelling van de speelkalender. Topvoetballers moeten steeds meer wedstrijden spelen, waardoor ze sneller overbelast raken met blessures als gevolg. Fontein: „Sommige internationals hebben momenteel meer interlands gespeeld dan wedstrijden voor hun club. Dat is toch gek, de omgekeerde wereld eigenlijk.”

    • Erik Oudshoorn
    • Koen Greven