Ben ik bewusteloos als ik slaap?

‘Slimme Dr. Zeepaard’, schrijft Julia Vellinga (10 jr.), ‘als ik in slaap gevallen ben, hoor ik niets meer, voel ik bijna niks en weet ik niet eens dat ik slaap. Ben ik dan bewusteloos?’ Nee, want iemand die bewusteloos is reageert echt nergens op. Ook niet als er een emmer water over hem heen gegooid wordt. Wie slaapt, komt na zo’n klets echt wel overeind. Bewusteloosheid is dat je op geen enkele manier iets merkt van wat er om je heen gebeurt. Er zijn duizend redenen waarom iemand in bewusteloosheid kan wegzakken: een klap op je hoofd, een hartaanval, bijna verdrinken. Je wordt bewusteloos omdat je hersencellen te weinig doen (dat ligt voor de hand), maar ook als je brein helemaal op hol slaat. Tijdens je slaap wordt wel eens een hersendeel op een laag pitje gezet, maar er gebeurt nooit iets extreems in je hersenpan. Daarom herinner je ook je dromen. En als er iets geks gebeurt, al is het maar een klapperend raam, dan word je direct wakker.Hendrik Spiering

    • Hendrik Spiering