Andermans vacht 2

Wetenschapspagina 14-08-10

Graag zou ik een kleine aanvulling willen geven op het stuk over de achtergronden van het dragen van kleding, ‘Pronken met andermans vacht’. Niet alleen kan kleding gebruikt worden om status en macht uit te drukken, maar ze kan ook gebruikt worden om macht te beperken. Het lichaam van een jonge vrouw kan enorm aantrekkelijk zijn voor veel mannen, zeker ook voor oudere en invloedrijke, en is daarmee een potentieel belangrijke machtsfactor. Deze aantrekkingskracht is door de natuur vrij democratisch verdeeld en trekt zich niet veel aan van bestaande machtsstructuren. Daardoor kunnen er regels over kleding ontstaan die deze machtsfactor beperken. Het opvallendst in dit verband zijn religieuze voorschriften aangaande lichaam verhullende burqa’s en dergelijke, maar ook de fatsoensregels uit bijvoorbeeld de victoriaanse tijd maakten het voor oudere vrouwen makkelijker om er relatief aantrekkelijk uit te zien, speciaal als ze geld en tijd hadden om de dure en ingewikkelde kleren te dragen. Ook in het huidige Westen gelden regels die het tonen van huid en vormen ordinair verklaren en het lastiger maken voor mooie arme vrouwen om zich in aantrekkelijkheid te meten met weliswaar minder mooie en oudere, maar rijkere vrouwen.

Kees Huizing

Nuenen

    • Kees Huizing