Zeelui gaan 'op vakantie' voor Somalische piraten

Negen Somalische piraten kaapten woensdag het vrachtschip Magellan Star in de Golf van Aden. De elfkoppige bemanning van dit Duitse schip zou ongetwijfeld een paar miljoen dollar aan losgeld opleveren. Maar eenmaal aan boord bleken de zeerovers één cruciaal ding niet te kunnen vinden: de opvarenden. Gisteren werden ze overmeesterd door Amerikaanse mariniers.

Nadat ze de Magellan Star hadden gekaapt, besteedden de piraten drie uur aan het doorzoeken van het 8.000 ton zware schip vol staalkabels, zo heeft rederij Quadrant verklaard. De zeerovers belden daarop naar Quadrant – normaal beginnen zo losgeldonderhandelingen, maar nu vroegen de piraten waar de opvarenden zich eigenlijk schuilhielden. Die zaten in een ‘safe room’ en hadden het schip onklaar gemaakt. „Maar we hebben de piraten verteld dat ze op vakantie waren”, zei de woordvoerder van Quadrant tegen persbureaus. Daarop vroegen de piraten hoe ze de motor weer aan de praat kregen. „We hebben gezegd dat die stuk was”, aldus de woordvoerder. Korte tijd later pakten de Amerikanen de piraten op. De bemanning bleef ongedeerd.