Zalm bij ABN, op zondag? Was dat niet vreemd?

In dit fragment beschrijft Kirsten Verdel ontwikkelingen op zondag 11 oktober 2009. Het is de dag dat blijkt dat de besprekingen met andere Nederlandse banken over een financieel vangnet voor DSB zijn mislukt. Daarop besluit De Nederlandsche Bank bij de rechtbank een noodregeling voor DSB Bank aan te vragen. Bij een noodregeling nemen bewindvoerders van buiten het bestuur van een bank over. DSB besluit zich hiertegen te verzetten.

Het kwam nu aan op een alles-of-niets poging. Dirk probeerde Jan Peter Balkenende te bereiken. Als de onderhandelingen zo vreselijk politiek waren, zoals Brouwer (bestuurder De Nederlandsche Bank, red) had gezegd, dan werd het hoog tijd de politiek erbij te betrekken.

Het probleem was dat Dirk het rechtstreekse nummer van Balkenende niet had. Hij probeerde het via CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma, die Dirk het nummer van Balkenendes woordvoerder gaf. De woordvoerder vertelde dat Balkenende op familiebezoek was en niet gestoord kon worden. Weer een politicus die zijn handen niet vuil durfde te maken aan DSB?

Dan proberen we het via Gerrit Zalm (voormalig minister van Financiën, oud-financieel directeur van DSB en huidig topman van ABN Amro, red), dacht Dirk en toetste het nummer van zijn oud-collegabestuurslid in. Geen gehoor. Dan Gerrits vrouw Lydia maar proberen. Zij nam wel op en gaf Dirk het telefoonnummer van Gerrits secretaresse. Hij bleek bij ABN Amro te zijn. Op zondag? Was dat niet vreemd? De secretaresse verbond Dirk door met Gerrit, die hem vervolgens het nummer van Balkenende gaf. Het had geen enkele zin. De premier nam niet op. Dirk sprak zijn voicemail in, maar zou nooit worden teruggebeld. Terneergeslagen zat de groep bij elkaar. Het was een vreselijke situatie, zo zou Baukje (de echtgenote van Scheringa, red) zich later herinneren. „We kregen niemand te pakken, we zaten hartstikke vast.” Niemand begreep dat het vangnet er niet was gekomen. Dat DSB levensvatbaar was stond als een paal boven water.