Wilders: nog veel te doen in formatie

Als het formatieoverleg over een rechtse coalitie volgende week weer op gang komt, moeten „nog wel een paar stevige knopen” worden doorgehakt. PVV-leider Geert Wilders heeft gisteren na zijn bezoek aan informateur Tjeenk Willink de verwachtingen geprobeerd te temperen over de snelheid waarmee er een kabinet van VVD en CDA kan zijn dat gedoogsteun krijgt van de PVV. Hij vertrouwt erop dat de partijen er uitkomen, maar „het beeld alsof het nu in vijf minuten klaar kan zijn”, is volgens hem onjuist.

VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen toonden zich optimistischer. Struikelblokken zijn de hervorming van het ontslagrecht en de WW, meer marktwerking in de zorg en investeringen in thuis- en ouderenzorg, zo bevestigden bronnen bij VVD en CDA eerder.

Tjeenk Willink ontving vandaag zijn voorganger Ivo Opstelten en senaatsvoorzitter René van der Linden. Hij onderzoekt of een doorstart van de onderhandelingen over het minderheidskabinet mogelijk is. Maandag is hij klaar. Afgelopen dinsdag was al bekend dat de partijen verder willen onderhandelen. Dat Tjeenk Willink bijna een week nodig heeft om zijn eindverslag te maken, zorgt voor wrevel bij de VVD. „De ondemocratisch benoemde Tjeenk Willink trotseert de wens van de democratisch gekozen meerderheid van de Tweede Kamer”, twitterde het VVD-bestuurslid Henri Kruithof gisteren.