Wetenschap kort

Meer uren werken houdt jonge moeder geestelijk gezond

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Als er een kind komt, worden mensen gemiddeld minder tevreden over hun relatie. Maar voor de relatief kleine groep vrouwen die rond die tijd meer gaat werken (een groter aantal uren in deeltijd), geldt dit niet. Bovendien hebben die vrouwen minder stress en negatieve gevoelens dan voordat ze moeder werden. Meer uren gaan werken houdt jonge moeders dus geestelijk gezond; stoppen met werken is slecht voor de relatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Utrecht onder enkele honderden Nederlandse mannen en vrouwen, gepubliceerd in Journal of Family Psychology. De mannen en vrouwen vulden in 2002 of 2003 vragenlijsten in toen ze nog allemaal kinderloos waren en jaren later, toen 38 procent van de vrouwen moeder was geworden en 37 procent van de mannen vader. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen die moeder werden, werkte op tijdstip twee meer uren per week dan op tijdstip één. Vader worden blijkt andere psychologische effecten te hebben dan moeder worden. Mannen voelden zich gemiddeld eenzamer nadat er een kind was gekomen, met name als ze tussen de twee onderzoeksmomenten in waren getrouwd terwijl ze eerst samenwoonden. Waarschijnlijk richt deze groep vaders zich dan zo sterk op het nieuwe gezinnetje dat ze geïsoleerd raken van vrienden en collega’s, opperen de onderzoekers. De gemiddelde vrouw houdt van intieme één-op-één-relaties; grofweg hebben mannen een voorkeur voor een groter aantal oppervlakkiger contacten. Juist die vielen misschien weg.

Felle kou ijstijd leidde elders tot opwarming

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De felle kou (Jonge Dryas) die het noordelijk halfrond plotseling weer overviel aan het eind van de laatste ijstijd, leidde op het zuidelijk halfrond juist tot opwarming. Dit vermoeden heeft extra steun gekregen door onderzoek aan de morenen van gletsjers in Nieuw-Zeeland. Dit meldt het tijdschrift Nature. Opzienbarend is daarbij de gehanteerde methode: de ouderdom van de stenen uit de morenen is afgeleid uit de hoeveelheid beryllium-10 die er onder invloed van kosmische straling in werd gevormd. Het Jonge Dryas ontstond door het stilvallen van de zeestroming in de Atlantische Oceaan. Op grote afstand bracht dit fenomeen dus kennelijk opwarming teweeg. Dit wordt wel het wip-effect genoemd.

NASA naar de zon voor 180 miljoen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De NASA heeft 180 miljoen dollar toegezegd voor de bouw van de instrumenten voor de Solar Probe Plus, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. De Solar Probe Plus is een ruimtesonde die verscheidene keren op slechts 6 miljoen kilometer afstand langs de zon gaat vliegen. Hij doorkruist daardoor de corona, het buitenste, hete gasomhulsel van de zon. Een speciaal hitteschild van koolstof moet de verkenner beschermen tegen temperaturen tot 1.400 graden. Doel is het bestuderen van het magnetische veld en de geladen deeltjes van de zon.