Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Interview met de Somalisch-Nederlandse publiciste en voormalige politica Ayaan Hirsi Ali. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken Vara! Miriam-Esther Sent, hoogleraar economisch beleid, vindt de verlaging van pensioenuitkeringen onnodig. Kathalijne Buitenweg, voorzitter van Proefprocessenfonds en Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering, praten over de impact van 9/11 op de privacy en veiligheid van Nederlandse burgers. Pontvaarders wordt gevraagd welke invloed het optreden van Geert Wilders morgen in New York kan hebben op het imago van Nederland. Presentatie Jan Tromp. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Minister Donner over de financiële conditie van de pensioenen en de eventuele gevolgen daarvan, een voorbeschouwing op de herdenking van 9/11 in New York en een reportage over het Turkse referendum zondag, waarbij kan worden gestemd over deels liberaliserende, deels omstreden grondwetswijzigingen. Ned.2, 22.00-23.00u.

PowNews. Het nieuws in een kwartier. Presentatie Dominique Weesie, verslaggeving Rutger Castricum. Ned.3, 22.50-23.10u.

praatprogramma

De wereld draait door. Cabaretier Herman Finkers komt vertellen over een onbekend stuk van Toon Hermans. Muziek van zanger/pianist Ruben Hein. Marc Marie Huijbregts is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Amerika-correspondent Michiel Vos geeft zijn visie op de herdenking van 9/11 en de speech van Wilders morgen in New York. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertelt over de kabinetsformatie en licht de nieuwe status van de Antillen binnen het koninkrijk toe.Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

De wandeling. Nieuwe serie wandelingen waarin presentatrice Hella van der Wijst tijdens een wandeling luistert naar een levensverhaal. Juliette is één van de paar honderd vrouwen in Nederland met een androgeen ongevoeligheidssyndroom. Zij heeft het mannelijke XY-chromosoom, in plaats van het vrouwelijke XX-chromosoom, maar is toch geen jongen geworden. In de pubertijd krijgt Juliette van de artsen te horen dat ze er maar beter niet over kan praten, omdat er geen andere meisjes zoals zij zouden zijn. Juliette over het grote geheim dat ze jarenlang bij zich droeg. Ned.2, 18.25-18.55u.

Weten zij veel. Quiz waarin één kandidaat het opneemt tegen vijf uiteenlopende groepen uit de samenleving. Iedere groep bestaat uit zes deelnemers die hun uiterste best zullen doen de over hen bestaande vooroordelen te ontkrachten. De quiz draait om parate kennis en vooral mensenkennis. Trendwatcher Rob neemt het op tegen o.a. studentes van het dispuut, voetbalscheidsrechters, brandweervrouwen en kleine mensen. Presentatie: Chantal Janzen. Ned. 3,209.25-21.20u.

cultuur

Aspekte. Cultureel magazine. Vraaggesprek met Natascha Kampusch naar aanleiding van het boek 3096 Tage (Nederlandse vertaling De diefstal van mijn jeugd) dat zij heeft geschreven over de achteneenhalf jaar waarin zij door Wolfgang Priklopil gevangen werd gehouden in Oostenrijk. Verder aandacht voor een groot vervalsingsschandaal in Keulen en voor de ontdekking van een nazi-munitiefabriek in de vroegere Duitse stad Christianstadt in Brandenburg. ZDF, 23.00-23.30u.

The review show. Cultureel discussieprogramma. De Schotse journaliste en presentatrice Kirsty Wark praat met gasten over de toekomst van de muziekindustrie door de opkomst van het downloaden van muziek ten koste van het uitbrengen van cd’s. Hoe kies je uit het overstelpende muziekaanbod en kunnen muzikanten nog een boterham verdienen? BBC 2, 0.00-0.50u.

amusement

Man bijt hond – Kijkerskeuze. De kijkers hebben via de website bepaald welke fragmenten ze graag terug willen zien. De reportages die de meeste stemmen hebben gekregen, komen nog één keer voorbij. Aflevering: Rouwen om een overleden huisdier. Ned.2, 18.55-19.25u.

Misdaad

New tricks. Eerste van serie nieuwe afleveringen van de BBC-tv-serie over het werk van de Unsolved Crime and Open Case Squad (UCOS). Het team, geleid door detective chief superintendent Sandra Pullman (Amanda Redman), is samengesteld uit gepensioneerde politiemensen, die de opdracht krijgen onopgeloste zaken opnieuw te onderzoeken. Aflevering: Dead man talking. Met o.a. Dennis Waterman en Paul Rhys. BBC 1, 22.00-23.00u.

muziek

Het nationale suikerfeest. Vandaag begint na dertig dagen ramadan het Suikerfeest, voor de ongeveer één miljoen Nederlandse moslims een belangrijk feest. In het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam treden diverse artiesten op, zoals zangeres Teema, feestband Kasba, de Tunesische zangeres Ghalia Benali, acteur Gijs Scholten van Aschat, zanger Rachid en de Volendamse groep de 3js. Ook met het Metropole Orkest. Presentatie: Mimoun Oaissa. Ned. 2,23.10-0.10u.