Van Gogh-Gouden Boekjes tekenwedstrijd: je portret in het museum

Vincent van Gogh schilderde in 1888 een portret van het Franse jongetje Camille. Over Camille en de schilder is nu een Gouden Boekje gemaakt.

Hij was een jaar of tien, elf misschien, toen Camille Roulin geschilderd werd door de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Camille was een Frans jongetje.

Van Gogh was naar Zuid-Frankrijk verhuisd, om daar de mooie kleuren in het felle zonlicht te schilderen. En de mensen daar wilde hij ook schilderen.

Vincent schilderde de hele familie van Camille: zijn vader, die postbode was, een man met een blauwe postbodepet en een enorme baard. Zijn moeder, de nieuwe baby, zijn oudere broer – en Camille. Dat gebeurde in 1888: jongens droegen toen vaak nog een pet. Zo ook Camille.

Over hoe dat in zijn werk is gegaan verschijnt volgende maand een Gouden Boekje. Dat heet Vincent en Camille en het vertelt het verhaal over hoe Camille door de Nederlandse kunstenaar geschilderd wordt. En hoe ze samen over mooie kleuren praten. Over het groen van het hemd van Camille. En de kikkers waar hij van houdt. Over het blauw van de pet van Camille. En het rood van aardbeien, die Camille lekker vindt. Zo zou het gegaan kunnen zijn, die schildersessie in 1888. Je moet lang stilzitten als je portret geschilderd wordt.

Omdat ze bij het Van Gogh Museum in Amsterdam blij zijn met het boekje overVincent en Camille voor kinderen, hebben ze iets speciaals bedacht. Ze vragen alle kinderen tussen 4 en 8 jaar oud om ook een portret te schilderen, zoals Van Gogh dat van Camille maakte. Met vrolijke kleuren.

Het mag een zelfportret zijn, of een portret van iemand anders. Het mag getekend zijn, en het mag geschilderd zijn. Als je het opstuurt naar het museum maak je kans dat jouw portret in oktober in het Van Gogh Museum komt te hangen. En je mag dan met je ouders bij de presentatie van het boekje Vincent en Camille zijn, op 1 oktober.

Vincent en Camille is een Nederlands Gouden Boekje, geschreven door René van Blerk en getekend door Wouter Tulp.

René van Blerk zit in de jury van de Van Gogh-Gouden Boekjes tekenwedstrijd, net als de directeur van het Van Gogh Museum, Axel Rüger. Zij zullen met nog andere juryleden in totaal vijf winnaars uitkiezen. De winnaar van de eerste prijs zal het eerste boekje in ontvangst mogen nemen.

Het is het proberen waard: misschien hangt je schilderij straks in het museum.

Er komen overigens nog meer nieuwe Nederlandse Gouden Boekjes uit. Deze week zijn al drie boekjes verschenen geschreven door Toon Tellegen, die vroeger dierenverhaaltjes voor de Kinderpagina schreef.

Over de dieren uit de Gouden Boekjes, zoals Pietepaf het circushondje of de Krantenpoes, wordt in oktober een expositie voor kinderen georganiseerd in Kasteel Groeneveld. Maar voor het zover is: eerst schilderen en tekenen. Vincent van Gogh is ook klein begonnen, net als de tekenaars van de Gouden Boekjes. Zij hadden niet de kans om als kind al met hun tekening in het museum te hangen. Jij wel. Je zult zien hoe moeilijk het nog is een mooi portret van iemand te schilderen of tekenen.

Iedereen tussen de 4 en 8 jaar mag aan de tekenwedstrijd meedoen.

Stuur je portret, getekend of geschilderd, voor vrijdag 24 september naar:

Van Gogh Museum, t.a.v. Cathelijne Denekamp, Stadhouderskade 55, 1072 AB Amsterdam

    • Paul Steenhuis