Topman Montgomery moet weg bij mediabedrijf Mecom

De topman van het Britse mediabedrijf Mecom, in Nederland onder meer uitgever van De Gelderlander, het Eindhovens Dagblad en het Limburgs Dagblad, stapt op. David Montgomery (63) zwicht voor de druk van drie grote aandeelhouders. Die willen dat Mecom zijn strategie wijzigt. Anderhalf jaar geleden overleefde Montgomery nog een opstand van Mecom-directeuren met steun van de aandeelhouders.

In een verklaring noemt het Britse bedrijf, dat ook kranten uitgeeft in Denemarken, Noorwegen en Polen, het afscheid van Montgomery in januari „een gepland vertrek”. Mecom laat weten dat de topman nog steeds het volste vertrouwen van het bestuur heeft, maar dat hij desalniettemin heeft besloten te vertrekken na druk van enkele aandeelhouders.

Gisteren werd bekend dat er al weken grote ontevredenheid heerst bij aandeelhouders over de koers van Mecom. Investeerders Aviva Investors, Legal & General en Invesco, die samen een belang hebben van meer dan 50 procent, zouden een alternatieve strategie hebben voorgesteld.

Mecom moest zich volgens de investeerders uitsluitend gaan richten op de Nederlandse divisie (Wegener en Media Groep Limburg). Ze hadden ook reeds een opvolger gevonden voor Montgomery: Patrick Tillieux, oud-topman van SBS Broadcasting en ProSiebenSat1. Aanvankelijk leek Montgomery de aanval te kunnen afslaan, maar later capituleerde de Brit alsnog. Of Tillieux nu wordt aangesteld, is onduidelijk.

Montgomery, oprichter van Mecom en ex-directeur van de Britse Mirror Group, overleefde in januari 2009 een paleisrevolutie. Zes directeuren, onder wie oud-Wegener-topman Jan Houwert, hoopten de Brit af te zetten en een ander beleid door te voeren. Montgomery kreeg echter de steun van de aandeelhouders. Houwert en zijn collega’s stapten op bij Mecom.

Het Britse krantenbedrijf, dat volgens Montgomery de crisis op de advertentiemarkt goed heeft doorstaan, ondervindt al enkele jaren hinder van een grote schuldenlast. De Mecom-kranten zuchten al jaren onder reorganisaties en saneringen, die volgens deskundigen ten koste gaat van de regionale dagbladjournalistiek in Nederland.