Sport kort

Gesprek Van Marwijk en Van der Vaart over gedrag na wissel

Zeist. Bondscoach Bert van Marwijk lijkt zich te hebben verzoend met middenvelder Rafael van der Vaart, die ontevreden was over zijn wissel in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (2-1). Een woordvoerder van de voetbalbond bevestigde gisteren dat er telefonisch een gesprek had plaatsgevonden. „Over de inhoud doen wij geen mededelingen. Dat is vertrouwelijk.” Volgens De Telegraaf heeft Van der Vaart zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag en zijn uitspraken tijdens en na het duel. Van Marwijk op zijn beurt zou begrip hebben getoond voor de frustraties bij de speler, die onlangs van Real Madrid verhuisde naar Tottenham Hotspur. Van der Vaart reageerde dinsdag teleurgesteld op zijn wissel na ruim een uur. Bij het verlaten van het veld vloekte hij, achter zijn hand om eventuele liplezers zoals destijds bij Robin van Persie tijdens het WK in Zuid-Afrika geen kans te geven. Van der Vaart gaf Van Marwijk geen hand en haalde na afloop behoorlijk hard uit naar de bondscoach. (ANP)

Tennisser Schoorel in kwartfinale Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN. Tennisser Thomas Schoorel heeft zich gisteren bij het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn, de TEAN International, geplaatst voor de kwartfinale. De 21-jarige linkshandige speler was in drie sets te sterk voor de Duitser Dennis Bloemke: 4-6 6-4 6-1. In de volgende ronde treft Schoorel, inmiddels opgeklommen naar de 175ste plaats op de wereldranglijst, de Fransman Olivier Patience die te sterk was voor de Fin Timo Nieminen. Schoorel is als zevende geplaatst, Patience is de nummer negen van de plaatsingslijst. (ANP)

Amerika naar halve finale WK basketbal

ISTANBUL. De Amerikaanse basketbalploeg heeft gisteren de halve finales bereikt van het wereldkampioenschap in Istanbul. De titelkandidaat was met 89-79 te sterk voor aartsrivaal Rusland. Kevin Durant, speler van Oklahoma City Thunder, was de grote uitblinker. Hij bracht 33 punten op zijn naam. De Amerikaanse ploeg speelt in de halve eindstrijd tegen de winnaar van het duel tussen Litouwen en Argentinië. In de andere halve finale komen zaterdag Servië en Turkije tegen elkaar uit. (ANP)

Excelsior sportiefste club: prijs 10.000 euro

ZEIST. Excelsior heeft de Fair Play prijs van de KNVB gewonnen als meest sportieve club in het profvoetbal. Dat maakte de voetbalbond gisteren bekend. De Rotterdamse club ontvangt de trofee morgen, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De KNVB heeft afgelopen seizoen alle clubs onder meer beoordeeld op spelopvatting, houding tegenover de scheidsrechter en gedrag van het publiek. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 10.000 euro dat moet worden besteed aan een sociaal, maatschappelijk project. Vorig jaar won Telstar. (ANP)

Populariteit Bayern München stijgt sterk

BERLIJN. De populariteit van Bayern München is sterk gestegen. De Duitse club – vorig seizoen landskampioen, bekerwinnaar en verliezend finalist in de Champions League – kan volgens een in Duitsland gevestigd sportmarketingbureau nu rekenen op een geschatte hoeveelheid van 20,7 miljoen fans, onder wie 10 miljoen in eigen land. De ploeg van coach Louis van Gaal steeg in de populariteitspoll van de negende naar de vijfde plaats. Barcelona is in Europa met 57,8 miljoen fans nog steeds de meest geliefde voetbalclub, gevolgd door Real Madrid (31,3), Manchester United (30,6) en Chelsea (21,4). (ANP)

Toshack stapt op als bondscoach Wales

CARDIFF. John Toshack heeft zijn ontslag ingediend als bondscoach van Wales. Dat maakte de trainer gisteren bekend op een persconferentie. Oud-topvoetballer Toshack had het nationale voetbalelftal zes jaar onder zijn hoede. Wales verloor de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2012 met 1-0 van Montenegro. (ANP)