SELECTIE Theater

Op zoek naar Wilders

Amsterdam In de stijl van auditieshows als Op zoek naar Joseph houden theatermakers Eric de Vroedt en Joeri Vos zaterdagmiddag een openbare auditie in een studio van Toneelgroep Amsterdam om de rol van Geert Wilders in hun nieuwe ‘anti-musical’ Mightysociety te casten. Twintig acteurs strijden om de eer de rol van het PVV-Kamerlid te spelen. Wie kan zijn haar het afwaswaterblondste verven en in een Mozartkuif föhnen? Wie kan het beste op ‘kopvodden’ en ‘designerbrillen’ schelden? Onder de kandidaten: Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Jeroen Willems, Frank Lammers, Jan Jaap van der Wal en Marcel Hensema.

11 sept. schouwburg, Studio 2, 13-14u en 14u30-15u30. Inl: mightysociety.nl

De Internationale Keuze

Rotterdam De Internationale Keuze waarmee de Rotterdamse Schouwburg altijd het seizoen opent is minder internationaal dit keer. Bijzonder is dat de voorstellingen niet in de schouwburg staan, maar op locatie, verspreid over Rotterdam.

Wunderbaum speelt zijn crisisstuk Natives in afbraakflat Pendrecht in Zuid. De Warme Winkel staat in De Kuypers Machinefabriek met Poëten en bandieten, over een zwerftocht door Rotterdam van de Russische dichter Boris Ryzhy (1974-2001). Dood Paard speelt met Gerardjan Rijnders diens nieuwe stuk Answer Me. En Kornél Mundruczó’s Hard to Be A God, over vrouwenhandel, is t zien in de RDM-hal.

10 sept t/m 3 okt. Rotterdam. Inl internationalekeuze.nl.

AntigoneKreonOidipous

Amsterdam Voor Toneelgroep Amsterdam bewerkte regisseur Thibaud Delpeut (1978) drie Griekse tragedies van Sofokles tot één geheel. Antigone – de trouwe zus die de toorn van de koning wek door haar broer te begraven – is het raamwerk, met flashbacks naar de twee delen Oidipous – haar vader die per ongeluk met zijn moeder trouwde. Wederom toont Delpeut zich een groot talent dat krachtig en met allure een stevig stuk in elkaar zet. Bijzonder is de vergroting van de rol van koning Kreon als spilfiguur. Jacob Derwig speelt hem als een zwakke heerser die niet kan vertrouwen op zijn natuurlijke gezag en zich daarom onwrikbaar opstelt.

T/m 18 sept. schouwburg. Daarna in Groningen en Arnhem. Inl: toneelgroepamsterdam.nl.|

Into the Woods

Amsterdam Exquise kamermusical waarin Stephen Sondheim de levens van diverse sprookjesfiguren met elkaar verknoopt in een vernuftige intrige met stijlvolle songs, Sondheim laat zien hoe het verder gaat met Assepoester en de anderen nadat het sprookje is afgelopen. De sleur doet zijn intrede, de prins krijgt een ander.

T/m 12 sept Theater Fabriek. Daarna tournee t/m 3 okt. Inl: m-lab.nl.