Selectie Film

Four Lions

Regie: Chris Morris.

De Britse komiek Chris Morris maakte met Four Lions een komedie over jihadstrijders van Britse bodem die een zelfmoordaanslag plannen. Om ons eraan te herinneren dat achter grote, angstwekkende ontwikkelingen gewone mensen schuilgaan, met al hun ijdelheid, domheid en gestuntel. En dat terroristische buitenstaanders die wij nu zo vrezen deel van onze cultuur uitmaken en motieven hebben die we begrijpen: kerels die niet voor elkaar onderdoen, indruk willen maken, baasje spelen. En zo blunderen ze van sketch naar sketch: in het Pakistaanse trainingskamp, bij het maken van bommen etc. Moeilijk om terroristen dan nog serieus te nemen.

In 4 bioscopen

Verdwaald in het geheugenpaleis

Regie: Klara van Es

Alice, Anita en Louise zijn drie bejaarde bewoonsters van een woongroep voor mensen met het eerste stadium van Alzheimer in het Belgische Essen. Radiomaakster en kunsthistorica Klara van Es volgde de drie vrouwen meer dan een jaar. Ze liet ze ook aan het woord over wat er met hen aan de hand is. Het levert getuigenissen op, altijd zowel geestig als tragisch, van drie mensen die weten dat ze dingen niet meer weten. Ze zijn niet verdwaald in het geheugenpaleis, maar lopen in de ruïnes ervan.

In 20 bioscopen

Film by the sea

Het belangrijkste onderdeel van de twaalfde editie van Film by the sea is ‘Film en Literatuur'. Elf recente boekverfilmingen dingen mee naar de Film by the Sea Award. Vertoond worden o.a. After the Waterfall, Envy, Submarino, The tree en Winter's Bone. Openingsfilm is The American van Anton Corbijn met George Clooney en Tekla Reuten. Verder meer dan 100 films, schrijfworkshops, talkshows met acteurs en regisseurs (o.a. James Yvory die zijn film The City of your Final Destination op 16 september komt toelichten en Tamar van de Dop haar film Blind op 11 september).

T/m 19 sept CinceCity Vlissingen. Inl www.filmbythesea.nl