Selectie DVD

Dr. Feelgood: Oil City Confidential

Regie: Julian Temple

dvd muziek****

Aan de monding van de Theems ligt Canvey Island, een kaal industrieel gebied dat ‘Oil City’ genoemd wordt wegens de olieverwerkende industrie en de opslagtanks die het landschap domineren. Uit dat dunbevolkte gebied kwam de rockgroep Dr. Feelgood, halverwege de jaren zeventig gezichtsbepalend voor de Engelse pubrockbeweging.

De band combineerde de talenten van zanger Lee Brilleaux en gitarist Wilko Johnson, een manisch over het podium stuiterende wildeman die de muziek kon laten swingen en voortjakkeren. Dr. Feelgood vormde de ontbrekende schakel tussen de rhythm & bluesinvloeden van de Rolling Stones en de ongeschoolde ruigheid van de punk.

Regisseur Julian Temple vangt de essentie van de band in een razendsnelle opeenvolging van interview- en live fragmenten, waarbij hij een rondleiding van een groepje fans gebruikt om de geografische herkomst van de bandleden uit een grimmig arbeidersmilieu te duiden. Oil City Confidential onderscheidt zich van de doorsnee rockdocumentaire door een aantal gouden grepen. Temple brengt actie in zijn film door het gebruik van fragmenten uit oude gangsterfilms, die aansluiten bij het verhaal dat verteld wordt. Concertfragmenten projecteert hij op de olietanks van Canvey Island, waarmee de muziek op een bijna magische manier terug naar de bron wordt gevoerd.

De inmiddels kale Wilko Johnson fungeert als een geanimeerd verteller, die het uitputtende bandleven en zijn divagedrag van toen in een humoristisch kader plaatst. Lee Brilleaux overleed in 1994 aan kanker; het einde van een van de opwindendste bands uit de Britse rockhistorie, passend geëerd met een film die van het scherm spat.

Jan Vollaard

Prague DVD - Radiohead Live

dvd muziek

***

Terwijl Radiohead aan het achtste studioalbum werkt is er plots, zonder dat de bandleden er veel voor hebben hoeven doen, nieuw materiaal verschenen. Dankzij de fans. Die besloten een dvd uit te brengen van het concert dat de band gaf tijdens hun In Rainbows-tour in Praag. Meer dan vijftig bezoekers stelden zich in augustus vorig jaar op in een Tsjechische concertzaal, vanuit verschillende plekken filmden ze met een mobiele telefoon het hele concert. In een jaar tijd werd het materiaal gemonteerd tot een dvd: Prague DVD - Radiohead Live. De band was enthousiast over het initiatief en besloot de geluidsopnames aan te leveren.

En precies die combinatie maakt het tot een geslaagd experiment. De beelden geven je het gevoel dat je erbij bent. Het bibbert, schokt en zoomt – en zo nu en dan vliegen er handen en hoofden door het beeld. Net echt. Terwijl het commentaar, gekletst of gegiebel van de filmer – dat bij andere amateuropnames irritant aanwezig kan zijn – nu achterwege blijft.

Prague DVD - Radiohead Live is een initiatief dat past bij een band als Radiohead. Zij waren het die in 2007 als een van de eersten een album gratis ter beschikking stelden als download, waarna de luisteraar zelf mocht bepalen of, en hoeveel geld die er voor over had. Lucratief, want aan In Rainbows werd meer verdiend dan aan alle eerdere digitale verkopen bij elkaar. En ook nu zijn de fans aan zet. Zij leverden het materiaal, en kunnen dat gratis downloaden via radiohead-prague.nataly.fr.

Lineke Nieber