SELECTIE Buitenland

Maskers in hartvorm uit Midden-Afrika in Musée Branly, Parijs

Groot-Brittannië

Edinburgh Joan Mitchell staat bekend om haar poëtische schilderstijl. Haar kleurrijke, sfeervolle abstracte schilderijen worden nu in de Royal Botanic Garden tentoongesteld. De Amerikaanse streed zoals veel vrouwen uit haar tijd tegen de mannelijke kunstwereld in New York en emigreerde in 1959 naar Frankrijk.

T/m 3 okt, 20a Inverleith Row, 0044131 552 7171 & www.rbge.org.uk/the-gardens/edinburgh/inverleith-house

Salisbury Het New Art Centre zit sinds 1994 in een negentiende-eeuws buitenverblijf en oranjerie in Salisbury. De beroemde Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth exposeerde er ooit, maar deze zomer wordt de ruimte door jonge beeldhouwers gebruikt onder de titel Let there be sculpture!

T/m 19 sept, Roche Court, East Winterslow, Salisbury, Wiltshire SP5, 00441980 862244 & www.sculpture.uk.

Frankrijk

Parijs De expositie Fleuve Congo; Arts d’Afrique Centrale in Musée Branly toont met 170 maskers, beelden en rituele voorwerpen dat de expressieve uitingen van de volkeren van Midden-Afrika allesbehalve primitief waren. Zie de geraffineerde Fang-beelden en betoverende Kwele-maskers. Veel maskers hebben een gezicht in de vorm van een hart, een motief dat overal aan de oevers van de Kongo voorkomt.

T/m 3 okt, 0033-156617000, www.quaibranly.fr

Parijs Lithograaf, drukker, tekenaars, schilder en decorateur Jules Chéret (1836-1932) was bevriend met Rodin en Bourdelle en werd bewonderd door Seurat, Signac en Manet. Door zijn baanbrekende pionierswerk in de ontwikkeling van de lithografische affiche (hij ontwierp er ruim duizend) wordt hij de ‘uitvinder van de moderne affiche’ genoemd. Hij maakte affiches in neo-rococo stijl voor theaters als de Folies Bergères en de Moulin Rouge, maar ook voor mode en schoonheidsproducten. De affiches vallen op door hun spectaculaire kleurgebruik en speelden een grote rol in de verandering van het stadsbeeld. De grote expositie La Belle Epoque de Jules Chéret: de l’affiche au décor in Musée des Arts décoratifs toont zijn affiches en zijn carrière als schilder en decorateur.

T/m 7 nov, www.lesartsdecoratifs.fr

Perpignan Het prestigieuze internationale fotojournalistiek festival Visa pour l’Image in het Zuid-Franse stadje Perpignan wordt ook beschouwd als het ‘grootste tijdschrift ter wereld’. Gedurende twee weken komt het festival aan de hand van 27 gratis exposities, projecties, lezingen en ontmoetingen terug op de actualiteiten van het jaar. Het is een geëngageerd festival dat het geweten van de toeschouwer wakker wil schudden.

T/m 12 sept, verspreid over de stad, www.visapourlimage.com