Sarrazin weg bij Bundesbank

Thilo Sarrazin, de Duitse oud-politicus (SPD) die een omstreden boek over de volgens hem mislukte integratie van moslims schreef, heeft ontslag genomen als bestuurslid van de Bundesbank, de Duitse centrale bank.

Het bankbestuur had Sarrazin onlangs bij de president van Duitsland, Christian Wulff, voorgedragen voor ontslag. Hij zou met zijn uitlatingen over moslims en andere immigranten de reputatie van de onafhankelijke Bundesbank hebben beschadigd. Daarmee was de zaak-Sarrazin een staatsaffaire geworden. Het staatshoofd stelt de bestuursleden van de centrale bank aan, of ontslaat ze. Voor president Wulff dreigde dit een uiterst netelige kwestie te worden.

Sarrazin bevestigde gisteren tijdens een lezing in Potsdam dat hij zelf opstapt. „De bank heeft de beschuldiging ingetrokken dat ik buitenlanders discrimineer en heeft afgezien van de voordracht voor ontslag. Ik heb vervolgens de president gevraagd of hij mijn arbeidscontract per 30 september wil ontbinden. Die volgorde was belangrijk voor mij.”

Sarrazins boek Deutschland schafft sich ab heeft tot fel debat over integratie geleid. Sarrazin noemde zijn vertrek bij de bank „een strategische terugtrekking. Ik kan me nu wijden aan de onderwerpen die voor mij belangrijk zijn”. Tegen hem loopt binnen de sociaal-democratische SPD nog een procedure om hem te royeren. Bij de SPD-top vielen vooral Sarrazins biogenetische theorieën over vererfde intelligentie bij bepaalde bevolkingsgroepen slecht. Veel leden zijn het met zijn opvattingen over integratie eens. De partij zal naar verwachting nog lang worstelen met de kwestie-Sarrazin.