Predikant VS vergroot onrust over koranactie

De Amerikaanse predikant Terry Jones heeft de internationale onrust en verwarring over zijn plannen om morgen korans te verbranden verder vergroot, door te zeggen dat hij afziet van zijn voornemen als er geen islamitisch centrum wordt gebouwd in de buurt van Ground Zero in New York.

Jones, die een kleine christelijke kerk leidt met zo’n vijftig volgelingen in Gainesville, Florida, zei gisteren dat hij toch geen korans gaat verbranden op de negende verjaardag van de aanslagen van 9/11 omdat een plaatselijke imam hem had verzekerd dat de bouw van het centrum niet doorging.

Hij kwam daar later echter op terug, nadat de imam tegenover journalisten had ontkend dat hij Jones had verteld dat de bouw niet doorging. Volgens de predikant heeft de imam tegen hem „gelogen” en hij zegt nu zijn besluit voorlopig uit te stellen.

De imam zegt dat Jones zijn woorden uit hun verband heeft getrokken. Hij zou alleen hebben gezegd dat hij tegen de bouw van het centrum is en dat hij er alles aan zou doen het plan tegen te houden. De stichting achter het centrum zegt niet met Jones te hebben gesproken of ermee te hebben ingestemd het centrum elders te bouwen.

Jones’ plannen hebben tot felle kritiek geleid van het Witte Huis en voor grote ophef gezorgd in het buitenland. De Amerikaanse minister van Defensie Gates heeft gisteren de predikant gebeld en bij hem aangedrongen zijn actie niet door te zetten. President Obama waarschuwde dat de actie Al-Qaeda een rijke oogst aan rekruten zal opleveren. Dinsdag noemde minister van Buitenlandse Zaken Clinton het voornemen „schandelijk”.

In de islamitische wereld is eveneens kritisch gereageerd op de plannen van Jones. President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië, het land met de grootste islamitische bevolking ter wereld, waarschuwde vanochtend dat de actie „een bedreiging voor de wereldvrede” vormt en heeft Obama een brief geschreven waarin hij om maatregelen tegen de actie vraagt.

In het noorden van Afghanistan hebben vandaag duizenden mensen gedemonstreerd tegen het plan van Jones. (AP, AFP, Reuters)