nrcboeken.nl

Eieren voor Tony Blair komen niet alleen van links

De oorlog in Irak is Tony Blair nog niet vergeven. Er werden woensdag j.l. zoveel demonstranten verwacht bij de signeersessie in de Londense dependance van Waterstone’s, dat het evenement is afgeblazen, schrijft Booksellers.com. Afgelopen zondag kreeg hij al schoenen en eieren naar zich toegegooid toen hij in Dublin optrad. En die eieren kwamen niet alleen van links, ook voor demonstraties van de extreem-rechtse British National Party werd gevreesd.

Later werd bekend dat hij die dag wel in de Tate Modern een receptie zou geven. De bekendmaking ervan was een klap voor de ‘Stop the War Coalition’ die de bijeenkomst omschreef als een ‘War Criminals Party’. Nadat Lindsey German (voorzitter van actiegroep ‘Stop The War Coalition’) een handjevol Londenaren dat zich voor het kunstmuseum had verzameld, had toegesproken, werd op het laatste moment besloten om een ‘gezellige avond voor vrienden en familie’ alsnog af te blazen.(TJ)

Houellebecq en Fouad Laroui nog in race voor Prix Goncourt

De jury van de Franse Prix Goncourt heeft zijn eerste selectie met veertien namen vrijgegeven. Zowel Amélie Nothomb (Une forme de vie), Michel Houellebecq (La Carte et le Territoire) als Virginie Despentes (Apocalypse Bébé) zijn nog vertegenwoordigd. Opvallend is ook de aanwezigheid van Fouad Laroui met Une année chez les Français. Andere grote namen zijn Olivier Adam en Marc Dugain. Op 5 oktober en 4 november dunt de jury zijn keuze verder uit. De prijs wordt 8 november uitgereikt. (DL)

‘Het huis van de moskee’ van Abdolah wordt verfilmd

De bestseller Het huis van de moskee van Kader Abdolah wordt verfilmd. Uitgeverij De Geus heeft daarover een contract afgesloten met KeyFilm. Beri Shalmashi (schrijfster en mederegisseur van One Night Stands, De Ander en Mama’) zal het scenario schrijven. De film wordt geregisseerd door Bahman Ghobadi (A Time For Drunken Horses en Turtles Can Fly’), met wie Beri Shalmashi op dit moment aan een speelfilm in Irak werkt. Sinds de verschijning in 2005 zijn ruim 300.000 exemplaren van de roman verkocht. (DL)

TenPages.com pronkt met namen oud-redacteuren

TenPages.com heeft blijkbaar genoeg van het aura van amateurisme dat om de schrijfpogingen van hun ‘cliënten’ hing: ze hebben diverse oud-redacteuren ingeschakeld die manuscripten zullen beoordelen. Niet langer zal de waardering louter bestaan uit die van anonieme aandeelhouders. Manuscriptbeoordelingsbureaus bestaan al langer, maar daar doen de lezers anoniem hun werk; TenPages pronkt met namen van onder Baukje Brugman, Jasper Henderson, Maria Holtrop en Victor Schiferli – die werkzaam waren bij onder andere Prometheus, Nieuw Amsterdam, De Bezige Bij en Nijgh & Van Ditmar. (TJ)

Nederland volgend jaar gastland op boekenbeurs Peking

Nederland zal in 2011 het gastland zijn op de boekenbeurs van Peking, in omvang de vierde ter wereld. Deze week werd met de Chinese beursorganisatie daarover een akkoord gesloten. Het Nederlands Letterenfonds en voorheen het NLPVF zijn sinds zes jaar actief op de Chinese boekenmarkt. In die periode werden meer dan vijftig Nederlandse literaire werken vertaald en uitgebracht bij grote, gerenommeerde Chinese uitgeverijen. Meer dan veertig titels zijn in voorbereiding en zullen voorafgaand aan de boekenbeurs in september komend jaar worden gepresenteerd. Ten minste twintig Nederlandse auteurs, illustratoren en vormgevers zullen in Peking deelnemen aan publieke ontmoetingen. (DL)

Wie schrijft over drugs is niet welkom op Texaans festival

Controverse in de wereld van de ‘young adult’-boeken: een literair festival voor teenagers in Texas is afgeblazen, bericht The Guardian. Een van de gasten zou namelijk de schrijfster Ellen Hopkins zijn, maar toen verschillende ouders erachter kwamen dat Hopkins schrijft over onder andere drugsgebruik en prostitutie, werd de uitnodiging ingetrokken. Toen enkele andere schrijvers daar lucht van kregen (Melissa de la Cruz, Pete Hautman en Matt de la Peña) trokken die onmiddellijk hun medewerking in. Er zat niets anders op dan het ‘Humble Teen Lit Fest’ niet te laten doorgaan. (TJ)

OP DE SITE

Lees meer over ‘The Making of Hans Keilson’ en de Prins Claus Prijs voor een Algerijnse uitgever.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger, Bernard Hulsman, Maartje Somers en Pieter Steinz.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl