Nederland kort

Wet moet toch worden aangepast voor WK voetbal

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Nederland zal toch de bestaande wet- en regelgeving moeten aanpassen om het WK voetbal in 2018 of 2022 in Nederland en België mogelijk te maken. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen door demissionair minister Klink (Sport, CDA). Tot nu toe heeft Klink steeds gezegd dat het WK waarschijnlijk kan worden georganiseerd binnen de „bestaande nationale en internationale regelgeving”. Nu blijkt echter dat de wet moet worden aangepast,om fiscale vrijstellingen voor de FIFA mogelijk te maken. In de Tweede Kamer is geïrriteerd gereageerd. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de kandidaat-landen gevraagd een groot aantal garanties af te geven, die de rechten van de FIFA moeten beschermen. Zo wil de voetbalbond tijdens het WK worden vrijgesteld van heffingen en belastingen. Sommige vrijstellingen passen binnen de huidige wetgeving, schrijft Klink nu. Zo hoeven buitenlandse spelers geen loonbelasting te betalen. Voor andere ontheffingen „zal wijziging van wet- en regelgeving nodig zijn”, aldus de minister.

Kernreactor in Petten is weer in bedrijf

PETTEN. Exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) heeft gistermiddag na maandenlange reparatiewerkzaamheden de kernreactor in Petten weer in bedrijf gesteld. Dit heeft het bedrijf medegedeeld. De reparatie was noodzakelijk omdat er luchtbelletjes waren aangetroffen in koelwaterleidingen die in de betonnen constructie van de reactor zijn verankerd. Het beton is de afgelopen maanden van onderaf verwijderd, waarna de aangetaste delen van het koelsysteem zijn vervangen door nieuwe aluminium leidingdelen. Nadat de installatie onder toezicht van de autoriteiten was getest, is nieuw beton aangebracht. Als gevolg van het mankement aan de koelwaterleidingen lag de reactor van augustus 2008 tot begin februari 2009 ook al stil. Petten tekent voor 60 procent van de Europese productie van medische isotopen, die onder meer worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. (ANP)

EU-hof: Al-Aqsa niet op terreurlijst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De regeringen van de landen van de Europese Unie moeten de Stichting Al-Aqsa uit Heerlen van de EU-terreurlijst schrappen. Dat heeft het EU-gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, vanmorgen beslist. Volgens het gerecht is de stichting onrechtmatig op de lijst gezet. Plaatsing op de sanctielijst houdt onder meer in dat financiële tegoeden worden bevroren. De islamitische organisatie staat sinds juni 2003 op de EU-sanctielijst op voordracht van de Nederlandse regering, omdat zij organisaties die terrorisme ondersteunen in het Midden-Oosten hulp zou geven.

Jeugdgevangenissen moeten inkrimpen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In de Nederlandse jeugdgevangenissen gaan de komende jaren 1100 volledige banen verdwijnen, veertig procent van het totaal. Dat meldt de NOS op haar website. De NOS zegt dat op basis van het zogeheten Toekomstplan Justitiële Jeugd Inrichtingen van het ministerie van Justitie, waarvan zij delen in haar bezit heeft. Gedwongen ontslagen lijken onvermijdelijk. Het banenverlies is het gevolg van de teruggelopen behoefte aan cellen voor jonge criminelen. Bij ongewijzigd beleid zijn er in 2013 ruim 1600 cellen in jeugdgevangenissen beschikbaar, terwijl de behoefte niet groter is dan 800 cellen. Op dit moment staat al 41 procent van de cellen leeg.