Nadal naar halve finale US Open

Rafael Nadal heeft zich onder de laatste vier in New York geschaard. De Spaanse tennisser won vannacht in drie sets van zijn landgenoot Fernando Verdasco: 7-5, 6-3 en 6-4. Hij komt nu uit tegen Mikhail Joezjni, die vijf sets nodig had om de Zwitser Stanislas Wawrinka te verslaan:3-6, 7-6, 3-6, 6-3 en 6-3.

Mocht Nadal de titel winnen – en daarvoor zal hij na Joezjni ook Roger Federer of Novak Djokovic moeten verslaan – dan behaalt hij een ‘carrière-grandslam’. De US Open is het enige toernooi van de grote vier dat hij nog nooit won. De Australian Open won hij één keer, Roland Garros vijf keer en Wimbledon twee keer.

In een koud en winderig Arthur Ashe stadion kon Nadal zijn fouten gisteren tot zestien beperken, waarvan elf in de eerste set. De Spanjaard kwam wat langzaam op gang tegen Verdasco, die na zijn vijfsetter tegen David Ferrer juist opvallend scherp was. Verdasco brak de nummer één met drie winners in de derde game. Nadal reageerde door in het restant van de wedstrijd geen breekpunt meer af te staan.

„Ik ga hier met de dag beter spelen”, zei Nadal na afloop van het duel vol vertrouwen. „Ik speelde erg sterk tegen een moeilijke tegenstander als Fernando. Het is geweldig weer de halve finales te halen bij een van de belangrijkste toernooien van de wereld, maar ik ben er nog niet. Ik moet mijn hoofd erbij houden als ik de finale wil halen.”

Verdasco verraste zijn partner bij de Davis Cup door de naam van Federer te noemen in antwoord op de vraag wie volgens hem de meeste kans maakt om de titel in New York te winnen. „Roger speelt goed onder deze weersomstandigheden”, zei hij, verwijzend naar de stevige windvlagen. „Hij heeft dit toernooi vijf keer gewonnen, ik acht de kans groot dat hij de titel hier gaat pakken.”

Voor een nieuw gevecht met Federer zal Nadal eerst MikhailJoezjni moeten bedwingen. De Spanjaard verloor vier jaar geleden in de halve eindstrijd van de Rus, maar heeft sindsdien wel veel vooruitgang geboekt. Van hun elf eerdere ontmoetingen won Nadal er zeven. Daarnaast stond Joezjni in zijn kwartfinale tegen Wawrinka vier uur op de baan, tegen de twee uur en twintig minuten die Nadal nodig had tegen Verdasco.

Joezjni weet dat hij zich in New York niet populair maakt als hij met de uitschakeling van Nadal de gedroomde finale tussen de Spanjaard en Federer in de weg staat – ervan uitgaande dat de Zwitser morgen met Novak Djokovic afrekent. Federer en Nadal stonden vorig jaar voor het laatst tegenover elkaar in de finale van een grandslam. Nadal versloeg zijn collega toen in vijf sets op de Australian Open. „Ik ben er klaar voor om de slechterik te zijn”, grijnsde Joezjni. „Het is mooi dat ik weer in de halve finale sta, maar nu ik daar ben, wil ik meer.”

Met twaalf uur en 27 minuten had Wawrinka van de acht kwartfinalisten al het langst op de baan gestaan. In weer een lange strijd met Joezjni brak de vele arbeid hem gisteravond op. In de vierde en vijfde set nam Joezjni de controle over de partij. „Ik heb alles gegeven, maar er zat niet meer in”, stelde de Zwitser na afloop.

Bij de vrouwen worden vanavond de halve finales gespeeld. De als eerste geplaatste Caroline Wozniacki neemt het op tegen Vera Zvonareva. Daarna volgt de partij tussen titelverdediger Kim Clijsters en Venus Williams. Van hun drie eerdere partijen op de US Open won Clijsters er twee.