Minder moorden gepleegd in Z-Afrika

Het aantal moorden in Zuid-Afrika is opnieuw afgenomen en lag het afgelopen jaar op het laagste niveau sinds het eind van de apartheid in 1994. Tussen april 2009 en maart van dit jaar werden 16.834 moorden genoteerd op een bevolking van circa 50 miljoen. In 1995-1996 werden nog 26.877 mensen vermoord. Alleen in een aantal Latijns-Amerikaanse landen ligt het aantal moorden per honderdduizend inwoners, vooral door drugsgeweld, hoger dan in Zuid-Afrika.

Minister Nathi Mthethwa (Politie) rapporteerde gisteren ook een afname van seksueel geweld, straatovervallen en gewelddadige autoberovingen. Conjunctuurgedreven criminaliteit, zoals inbraken en veediefstal, zijn wel toegenomen. Zuid-Afrika maakte het afgelopen jaar de eerste recessie in zeventien jaar door.

De voorbereidingen voor het WK voetbal in juni en juli hebben volgens analisten aan de daling bijgedragen. Voorafgaand aan het WK werden duizenden extra agenten gerekruteerd en ging de politie zichtbaarder patrouilleren. De WK-maand zelf, die na alarmistische berichtgeving in internationale media tot verrassing van de honderdduizenden voetbalfans zonder serieuze problemen verliep, is in de nieuwe cijfers nog niet opgenomen.