Mijn passie uit zich niet in scheldkanonnades

Bas Heijne stelt ons (linkse hoogopgeleiden met een goede baan) voor als wereldvreemde hypocrieten zonder begrip voor de leefwereld van ‘gewone’ mensen (Opiniepagina, 6 september). Wij zouden geen passie hebben. Dat is onzin. Onze passie uit zich alleen niet in scheldkanonnades. Ik geloof met passie in individuele vrijheden, in de rechtsstaat, in sociale zorg en in beschaving en ontwikkeling. Ik wil leven in een land waar mensen elkaar met respect benaderen, waar voorkomendheid en hoffelijkheid de norm zijn. Waar schelden en liegen niet worden gewaardeerd en waar politici serieus worden genomen als ze bereid zijn naar anderen te luisteren. Waar debat een strijd met argumenten is en de winnaar degene die het best overtuigt. Het ontzet zijn over de rechtse stormram waarmee op de geciviliseerde wereld wordt ingebeukt, is inderdaad niet effectief, maar het is een emotie die voortkomt uit een diep beleefde overtuiging.

Hadewych van Kempen

Den Haag

    • Hadewych van Kempen