Kort nieuws Kunst

Nationaal Archief doneert foto’s aan Wikipedia

Door onze kunstredactie

Den Haag, 10 sept. Honderden artikelen van Wikipedia worden de komende tijd aangevuld met beeldmateriaal dankzij een gift van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Vanwege auteursrechten ontbreekt tot nu toe van veel naoorlogse personen en onderwerpen beeldmateriaal in de online encyclopedie. De foto’s komen voor een deel uit de omvangrijke collectie van Spaarnestad Photo, partner van het Nationaal Archief en zijn afkomstig van het roemruchte persbureau Anefo. Sinds de oprichting door de Nederlandse overheid in ballingschap in 1944 heeft Anefo belangrijke politieke gebeurtenissen gefotografeerd waaronder verkiezingen, kabinetscrises, Prinsjesdagen en politieke debatten. Daarnaast bevat de collectie veel foto’s van politici. „Als archiefinstelling vinden we het belangrijk om onze collectie, of dat nou beeld of tekst is, te delen met het publiek. Een website als Wikipedia is daar heel geschikt voor”, zegt Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief. De schenking van ruim 1000 foto’s van politici en politieke gebeurtenissen aan Wikimedia Nederland vindt plaats op 13 september in Nieuwspoort, Den Haag.

Melanie Matthieu krijgt Photo Award

Door onze kunstredactie

rotterdam, 10 sept. Melanie Matthieu krijgt de Photo Acadamy Award 2010. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het Fotomuseum in Den Haag. Matthieu wint 5.000 euro, een expositie in het Antwerpse Designcenter de Winkelhaak en publicatie in het fotografietijdschrift DIGIFOTO Pro. De tweede en de derde prijs gingen naar respectievelijk Bart Koetsier en Paul van Hulzen.

Dordts museum krijgt Albert Cuyp

DORDRECHt, 10 sept. Het Dordrechts Museum heeft twee werken verworven van de Dordtse schilder Albert Cuyp (1620-1691). De werken werden geschonken door de Vereniging Dordrechts Museum. Dat maakte het museum gisteren bekend. Het gaat om portretten van een visverkoper en een dienstmeid met oliebollen uit omstreeks 1652. (ANP)