Kort nieuws Economie

Trichet wil begrotingsregels streng handhaven

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 sept. Landen in de eurozone die zich niet houden aan de Europese begrotingsregels moeten harder kunnen worden gestraft. Onderzocht moet worden of landen tijdelijk kunnen verliezen en zo worden uitgesloten van de besluitvorming in de Europese Unie. Dat zegt Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, vandaag in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. Zo’n sanctie zou een „enorme stap” voorwaarts zijn in het toezicht van de monetaire unie, dat moet worden verbeterd om een herhaling te voorkomen van de recente economische crisis in Griekenland, aldus de bankpresident. Jean-Claude Trichet zegt verder dat het vermogen van de eurozone om tegenslagen te verwerken is onderschat. „Ik denk niet dat we zo dicht bij een ramp waren – van binnen uit gezien.”

Deutsche bank zoekt nieuw geld

Frankfurt, 10 sept. Deutsche Bank wil 9 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat meldden vrijdag diverse internationale media die zich beroepen op bronnen bij de bank. De grootste bank van Duitsland zou met het geld zijn balans in lijn willen brengen met de nieuwe kapitaal- en liquiditeitseisen in het Basel III-akkoord, dat dit weekeinde moet worden afgerond. Onder de Basel III-eisen zouden banken meer kapitaal en kapitaal van betere kwaliteit moeten aanhouden, om in de toekomst de economische schokken beter te kunnen weerstaan zonder de belastingbetaler om hulp te hoeven vragen. De aandelenuitgifte, die mogelijk maandag of dinsdag zal worden aangekondigd, zou de grootste zijn door een Europese bank dit jaar. (ANP)

Topman Nokia vervangen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 sept. Olli-Pekka Kallasvuo, topman van Nokia, moet vertrekken na aanhoudende kritiek . Nokia slaagt er al drie jaar lang niet in om een gepaste concurrent te leveren op de Apple iPhone. Daardoor moet de grootste telefoonfabrikant ter wereld de slag om de duurste smartphones van de zijlijn gadeslaan. Kallasvuo, beter bekend als ‘OPK’ krijgt een gouden handdruk van 4,6 miljoen euro, maakte Nokia vandaag bekend. Kallasvuo wordt opgevolgd door Stephen Elop, die tot voor kort bij Microsoft de Office-divisie leidde. Elop zou met zijn ervaring beter in staat moeten zijn om Nokia te veranderen van een ‘ouderwetse’ telefoonfabrikant in een softwarebedrijf. Terwijl concurrenten als Apple en Google groeien, staat Nokia’s omzet en winst al een tijd onder druk. Het aandeel Nokia steeg na de aankondiging met 6 procent.