Kort nieuws Buitenland

Obama: in Mexico is geen sprake van een opstand

Washington, 10 sept. De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren tegengesproken dat het drugsgeweld in Mexico steeds meer begint te lijken op een opstand. Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, zei dat een dag eerder tijdens een toespraak bij de Washingtonse denktank Council on Foreign Relations. Volgens Clinton begon Mexico langzamerhand te lijken op Colombia, twintig jaar geleden, waar FARC-opstandelingen hun strijd financierden met opbrengsten uit cocaïnehandel. Maar in een interview met het Amerikaans-Spaanstalige dagblad La Opion uit Los Angeles sprak Obama dat tegen. In Mexico werd met felle kritiek gereageerd op de uitspraken van Clinton. (Reuters)

Rechter kritiseert ‘Operatie Kelk’

Brussel, 10 sept. Een rechter heeft gisteren omstreden huiszoekingen bij het voormalige hoofd van de Belgische Katholieke Kerk, kardinaal Godfried Danneels, en in de Sint Romboutskathedraal in Mechelen onwettig verklaard. In juni werd op last van een onderzoeksrechter, die zich boog over seksueel misbruik in de kerk, 140 strekkende meter aan documenten in beslag genomen bij Danneels en het aartsbisdom Mechelen. De rechter bepaalde gisteren dat alle documenten dienen te worden teruggegeven. Onderzoeksdaden op basis van de invallen zijn nietig verklaard. (AP)

Aanslag vliegveld Mogadishu

Mogadishu, 10 sept. Ten minste negen mensen zijn gisteren volgens lokale autoriteiten en ooggetuigen gedood bij een aanval van zelfmoordterroristen op de luchthaven van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Nadat een aanvaller zijn bomauto had laten exploderen bij de ingang van het vliegveld, bestormden zelfmoordterroristen de ingang en bliezen zichzelf op. Onder de slachtoffers zijn twee militairen van de Afrikaanse vredesmissie die de Somalische regering moet beschermen tegen de radicaal-islamitische opstandelingen. Ook werden vier politieagenten en drie burgers gedood. (AP, Reuters)

Iran laat één van 3 Amerikanen vrij

Teheran, 10 sept. Iran heeft de vrijlating aangekondigd van een van de drie Amerikanen die sinds juli vorig jaar vastzitten op verdenking van spionage. De vrijlating van de 31-jarige Sarah Shourd is een gebaar van clementie om het einde van de islamitische heilige maand ramadan te markeren, hebben de Iraanse autoriteiten gisteren verklaard. De beschuldiging tegen Shourd en haar twee landgenoten heeft de toch al gespannen relatie tussen Teheran en Washington verder onder druk gezet. Volgens familieleden waren de drie vorig jaar aan het wandelen in Noord-Irak toen zij per ongeluk de grens met Iran overstaken en gearresteerd werden. (Reuters, AP)

Bendes El Salvador leggen vervoer stil

San Salvador, 10 sept. Machtige straatbendes in El Salvador hebben voor de derde dag op rij het busvervoer in El Salvador stilgelegd. De bendes Mara 18 en Mara Salvatrucha hebben busbedrijven gedwongen tot een staking, anders zouden er consequenties volgen. De bendes protesteren zo tegen een nieuwe wet die lidmaatschap van bendes strafbaar stelt. Die wet was ingevoerd nadat bendeleden in juli een bus in brand hadden gestoken. Daarbij vielen 17 doden. President Funes moet de wet nog ondertekenen. De bendes worden in Honduras, El Salvador en Guatemala verantwoordelijk gehouden voor tweederde van de moorden en drugshandel. (AP)

‘Verbod homo’s in leger VS illegaal’

Washington, 10 sept. Een federale rechter in Washington heeft gisteren bepaald dat een verbod op openlijke homoseksualiteit in het Amerikaanse leger ongrondwettig is. Volgens het zogenoemde don’t tell, don’t ask beleid mogen homoseksuelen in het leger dienen als ze niet openlijk uitkomen voor hun geaardheid. Maar volgens de rechtbank druist zo’n verbod in tegen fundamentele mensenrechten onder het Eerste Amendement. President Obama wil af van het huidige beleid maar wacht een intern onderzoek af van het leger naar de gevolgen van het afschaffen van het verbod. (AP)