Kort nieuws Binnenland

Dood rapper Rel noodweer, geen straf voor schutter

Groningen, 10 sept. De 27-jarige Jason B., die eind vorig jaar de Amsterdamse rapper Rel doodschoot, krijgt daarvoor geen straf. De rechtbank in Groningen meent dat hij zich mocht verdedigen met een vuurwapen toen de rapper samen met drie vrienden zijn woning binnendrong. Jason B. is ontslagen van rechtsvervolging. Hij schoot eind vorig jaar in Hoogezand rapper Rel dood en raakte de drie anderen. Justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van achttien jaar. De rechtbank meent dat doodslag wel is bewezen, maar stelt vast dat B. in zijn eigen woning aangevallen werd en zich mocht verdedigen. De rechtbank sluit daarbij bovendien niet uit dat de aanvallers het vuurwapen hebben meegenomen waarmee het dodelijke schot werd gelost. (ANP)

Herpesvirus in Zeeuwse oesters

Middelburg, 10 sept. In de Oosterschelde is in Japanse oesters het zogeheten Ostreid herpesvirus gevonden. Het virus kan tot grote sterfte leiden onder de oesters. Het herpesvirus en de oesterziekte die het veroorzaakt, vormen geen risico voor voedselveiligheid en volksgezondheid, heeft het ministerie van LNV gisteren gemeld. Volgens het departement is het de eerste keer dat het herpesvirus in Nederlandse wateren is gevonden. Het is onduidelijk hoelang het virus er al is. Volgens voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging komt het virus in veel landen voor. (ANP)

Langdurige brand olieopslag Bonaire

Kralendijk, 10 sept. Een brand bij olieopslagbedrijf Bopec op Bonaire die woensdagmiddag begon, was gistermiddag (lokale tijd) nog niet voorbij. Geschat wordt dat het nog een aantal uren tot een paar dagen kan duren voordat de olietank met nafta is leeggebrand. Onverbrande resten zijn in het nabijgelegen natuurpark Washington Slagbaai en het Gotomeer terechtgekomen. (ANP)

‘Verbijsterd’ over Luchtmachtdagen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 sept. Het bestuur van de vereniging Kerk en Vrede is verbijsterd over het besluit van defensie om de Luchtmachtdagen volgend jaar tegelijk met het begin van de jaarlijkse Vredesweek te organiseren. Dat schrijft de stichting in een brief aan minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie). „Het liefst zouden we vanzelfsprekend zien dat de luchtmachtdagen überhaupt niet meer zouden plaatsvinden”, meldt de vereniging in de brief. Ze vraagt Van Middelkoop in ieder geval rekening te houden met de gevoelens van alle betrokkenen bij de Vredesweek.

Arbeidsinspectie, SIOD en IWI samen

Den Haag, 10 sept. De Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) worden samengevoegd tot één inspectiedienst voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie liet gisteren weten dat nog onderzocht wordt hoever de fusie moet gaan en wanneer deze moet zijn afgerond. (ANP)