Judoka Bosch bij WK naast podium

Judoka Edith Bosch heeft vanmiddag bij de wereldkampioenschappen in Tokio de partij om de bronzen medaille in de gewichtsklasse tot 70 kilogram verloren. Ze werd met een ‘golden score’ verslagen door de Sloveense Rasa Sraka. Guillaume Elmont werd vanmorgen in het Yoyogi-stadion uitgeschakeld in de herkansingen.

De dertigjarige Bosch, die in 2005 wereldkampioen werd in Caïro, was vrijgeloot in de eerste ronde. Daarna ontdeed ze zich vlot van de Canadese Kelita Zupancic en de Amerikaanse Kathleen Sell. De judoka van trainer Chris de Korte won in een harde kwartfinale van de Zuid-Koreaanse Ye-Sul Hwang. Bosch, die een zilveren en een bronzen olympische medaille heeft gewonnen, bleek in de halve finale echter niet opgewassen tegen de Hongaarse Anett Meszaros. Ze verloor op een straf voor passiviteit.

Guillaume Elmont (-81 kg) begon de WK met een overwinning op de regerend olympisch kampioen, de Duitser Ole Bischof. Hij bereikte de kwartfinales na een zege op de Italiaan Antonio Ciano en een bye wegens opgave van de geblesseerde Egyptenaar Hatem Abd Akher. Elmont werd door de Zuid-Koraan Kim Jae-bum, tweede op de laatste Olympische Spelen, verwezen naar de herkansingen. Daarin verloor de wereldkampioen van 2005 van de Brit Euan Burton.

Komend weekeinde komen bij de mannen nog Dex Elmont (-73 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) in actie bij de WK en bij de vrouwen Elisabeth Willeboordse (-63 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Juul Franssen (-57 kg) en Kitty Bravik (-52 kg). Maandag volgt nog de open klasse, met mogelijk Henk Grol, die gisteren in de gewichtsklasse tot 100 kilogram de zilveren medaille behaalde. Voor het titeltoernooi in Japan, de bakermat van de judosport, mochten landen voor het eerst twee deelnemers per gewichtsklasse inschrijven.