Jack Bauer beleeft weer een moordende dag

Jack Bauer (Kiefer Sutherland) met kleinkind. Foto Fox

Het gebeurde om kwart over vier ’s middags en intussen is het alweer vier uur later, maar de liefdevolle scènes van Jack Bauer met zijn kleindochter zijn om nooit te vergeten. Negen jaar kennen we Jack nu en niemand had in 2001 durven voorspellen dat hij opa zou worden. Het is een wonder dat hij al zeven moordende dagen heeft overleefd, om in dit achtste seizoen nogmaals in een race tegen de klok de wereld te behoeden voor een ramp. We zullen hem ook dit etmaal weer in real time van minuut tot minuut kunnen volgen in 24 afleveringen.

Jack Bauer ligt op de bank en speelt met de kleine Teri. Wat een contrast met de jachtige man die genadeloos desnoods onschuldige mensen martelde, om maar snel achter de informatie te kunnen komen die een grote ramp kon voorkomen. „We hebben geen andere optie”, zei hij dan. Liefde toonde hij zelden.

Van martelkoning tot troetelopa die bijna – bijna – zijn dochter en kleinkind laat voorgaan als hij voor de keuze komt het land nog een keertje te redden. Hij verraadt zelfs bijna het vertrouwen van de collega die altijd in hem is blijven geloven. Maar computerspecialist Chloe O’Brian doet een rake aanslag op zijn gevoel en voilà, we’re back in action.

24 is nog even spannend als de eerste keer en nog steeds zijn de tikkende klok in beeld, de splitscreens met actie op vier plaatsen tegelijk en de pompende symfonische soundtrack onweerstaanbaar. Maar het is wel als een computerspel dat je al vaker tot het einde hebt gespeeld. Alles heb je al eens eerder beleefd. Helikopters die uit de lucht worden geschoten, vervelende bureaucratische chefs, collega’s met een eigen agenda en collega’s die een dubbelspel spelen.

Zelfs het grote verhaal komt bekend voor. Ditmaal is het een Iran-achtig land dat op het punt staat vrede te sluiten met de Verenigde Staten dankzij een verstandige president die tegen de stroom van zijn fanatieke landgenoten ingaat. Jack Bauer komt een beetje toevallig achter plannen voor een aanslag op het leven van de Iraanse president en helpt, na enig aandringen, bij het voorkomen van de aanslag.

Maar dan hebben we de onvergetelijke beelden gelukkig al gezien van de genadeloze vechtmachine Jack Bauer die speelt en troetelt met zijn kleinkind Teri.

Ondanks de reserves zuigt 24 je meteen weer mee in een heerlijke achtbaan die 24 afleveringen duurt. Nog twintig te gaan, dan is het definitief voorbij met de serie. Een negende seizoen komt er niet. Als dat maar goed afloopt voor Jack en zijn kleine Teri.

De zondagavonden zijn weer prima gevuld (RTL7, 22.00-24.00 uur). De zaterdagen zijn met Mad Men op BBC4 ook voorzien. De donderdagen zijn wel wat leeg, nadat vorige week toch wat plotseling Veronica’s bezienswaardige Flash Forward na 22 afleveringen stopte. Het bood een mix van sciencefiction en FBI-drama met een paar ex-Lost-acteurs in mooie rollen. Het verhaal liet mogelijkheden voor een vervolg, maar de Amerikaanse zender ABC vond één seizoen genoeg. Al zijn er geruchten dat een digitale zender nieuwe afleveringen laat maken.

    • Dirk Limburg