Inval recherche bij partij van Sarkozy

De Franse fiscale recherche heeft gisteren een inval gedaan bij het Parijse hoofdkwartier van de UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy. De inval hield onder meer verband met een onderzoek naar illegale partijfinanciering. Het is voor het eerst dat de UMP in verband hiermee direct door justitie werd bezocht.

Volgens een UMP-woordvoerder was de recherche in het bijzonder op zoek naar een brief van minister van Sociale Zaken Eric Woerth aan Patrice de Maistre, vermogensbeheerder voor de schatrijke Liliane Bettencourt, de bejaarde erfgename van het parfumconcern l’Oréal. Daarin zou de minister, wiens positie inmiddels wankel is, De Maistre een hoge onderscheiding, het Légion d’Honneur, hebben aangeboden. Tevens zou er geld van Bettencourt zijn overgemaakt naar het campagnefonds van Sarkozy. Het was Woerth zelf die onlangs melding maakte van deze brief, die aan Sarkozy was gericht, tegenover een weekblad.

De inval van de recherche duurde ongeveer een uur en er werden voor zover bekend geen documenten in beslag genomen. Er zou ook zijn gekeken naar documenten uit de periode van de campagne voor de laatste presidentiële verkiezingen, die uitmondden in het presidentschap van Sarkozy.

Het gaat om een ingewikkelde affaire, die niet alleen draait om giften voor de UMP, maar ook om een conflict tussen Liliane Bettencourt en haar dochter Françoise. De laatste zou er voor voelen om het familiebelang in l’Oréal aan buitenlanders te verkopen, iets waar Sarkozy op tegen is.

Justitie verdenkt Bettencourt en haar medewerkers tevens van belastingontduiking. (AFP, BBC)