Internationaal kort

Thilo Sarrazin stapt vrijwillig op bij Bundesbank

berlijn. Bankier Thilo Sarrazin stapt vrijwillig op als bestuurslid van de Bundesbank. Dat heeft de Duitse centrale bank gisteravond bekendgemaakt. Alle overige bestuursleden hadden Sarrazin (65) vorige week gezamenlijk voor ontslag voorgedragen bij de Duitse bondspresident Christian Wulff. Onder Duitse juristen en staatsrechtsgeleerden is omstreden of die procedure juridisch mogelijk is zonder een precedent. Het staatshoofd had nog geen beslissing genomen over de voordracht tot ontslag, die nu formeel wordt ingetrokken. Sarrazin stopt „in goed overleg” aan het eind van de maand op als bestuurslid, aldus de verklaring van de Bondsbank. Sarrazin is omstreden vanwege zijn boek Deutschland schafft sich ab. Hij zou indirect de reputatie van de bank hebben bezoedeld met zijn uitlatingen over moslims en over het bestaan van „een bepaald gen” waarover sommige bevolkingsgroepen, „zoals Joden”, voor hun intelligentie zouden beschikken. (AP, AFP)

Stamcelonderzoek financieren mag in VS

washington. De Amerikaanse regering heeft gisteren van het hof van beroep toestemming gekregen om voorlopig door te gaan met het financieren van stamcelonderzoek. De regering mag doorgaan met de financiering, totdat het hof een beslissing heeft genomen in de beroepszaak die de regering van president Barack Obama heeft aangespannen. De regering had een hof van beroep in Washington gevraagd om een uitspraak van rechter Royce Lamberth teniet te doen. Lamberth bepaalde dat er geen federaal geld mag worden besteed aan bepaalde vormen van stamcelonderzoek. De drie leden tellende beroepscommissie zei dat het de uitspraak van Lamberth voorlopig opschort. De rechters willen meer tijd om de beroepszaak te bekijken. De uitspraak van gisteren moet volgens de rechters dan ook „niet worden gezien als een uitspraak over de kern van de zaak”. Deze maand zouden 22 projecten opnieuw subsidie krijgen om stamcelonderzoek te doen. De vrees was dan ook dat het werk stil kwam te liggen omdat er geen geld meer zou zijn. Lisa Hughes, voorzitter van de Coalitie voor Vooruitgang van Medisch Onderzoek, zei dat haar organisatie erg blij is met de uitspraak van de beroepsrechter. „Het is van groot belang dat de federale subsidies op stamcelonderzoek permanent worden.” (AP)

Dossiers kerk België moeten terug

BRUSSEL. Alle dossiers die in beslag werden genomen bij invallen in het aartsbisschoppelijke paleis in Mechelen en de woning van de Belgische kardinaal Godfried Danneels moeten worden teruggegeven. Dat heeft een rechter in Brussel gisteren beslist, zo hebben Belgische media bekendgemaakt. Al het onderzoek dat op de dossiers is gebaseerd, is nietig verklaard. De dossiers werden op 24 juni in beslag genomen in opdracht van een rechter die onderzoek doet naar kindermisbruik in de Katholieke Kerk in België. Eerder werd een verzoek van de advocaat van Danneels om teruggave van de dossiers door de onderzoeksrechter geweigerd. De advocaat tekende hiertegen beroep aan. Eerder besliste een rechter al dat de dossiers die in beslag werden genomen bij de commissie die het misbruik binnen de Katholieke Kerk onderzocht, moesten worden teruggeven. De computers die in het aartsbisschoppelijke paleis en de woning van Danneels door justitie in beslag werden genomen, zijn eerder al teruggegeven. Dat gebeurde nadat er kopieën van de harde schijven waren gemaakt. „Ook die kopieën moeten worden teruggegeven”, aldus de advocaat van Danneels. De Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck hoopt dat ook de Rooms-Katholieke Kerk in België zich gaat inzetten om diegenen binnen de kerk die in de fout zijn gegaan te straffen. De Clerck riep de kerk op dossiers over misbruik in de kerk vrijwillig te blijven afgeven aan justitie. De Belgische bisschoppenconferentie zal maandag een nieuw initiatief bekendmaken. Die vervangt de Commissie-Adriaenssens die misbruik door geestelijken binnen de kerk onderzocht. (ANP)

17 doden bij

aanslag Noord-Ossetië

Vladikavkaz. Bij een zelfmoordaanslag op een drukbezochte markt in Vladikavkaz, de hoofdstad van de onrustige Russische deelrepubliek Noord-Ossetië, zijn gisteren zeker zeventien doden gevallen, hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt. Een man zou zich in een auto met dertig tot veertig kilo TNT hebben opgeblazen toen hij langs de markt reed. Er zouden tientallen gewonden zijn gevallen. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar extremistische moslims die verantwoordelijk zijn voor veel geweld op de noordelijke Kaukasus. De markt in Noord-Ossetië was in 1999 ook doelwit van een zware aanslag, waarbij 55 doden vielen. In de regio was het tot nu toe relatief rustig, in tegenstelling tot andere deelrepublieken zoals Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Dagestan. (AFP, AP)

Woede in Israël om omstreden spotje

Door onze correspondent

tel aviv. Het is het meest besproken fimpje van anderhalve minuut dat recentelijk op de Israëlische televisie is vertoond. In beeld: Saeb Erekat, de Palestijnse hoofdonderhandelaar. Hij zegt: „Shalom voor u in Israël. Ik weet dat wij u teleurgesteld hebben. Ik weet dat we in de laatste negentien jaar niet in staat zijn geweest u vrede te bezorgen.” Erekat biedt zichzelf, en het team van Palestijnse onderhandelaars, aan als „partner voor vrede”. Het filmpje is gemaakt in opdracht van het ‘Geneefse Initiatief’. Dit is een groep Israëliërs en Palestijnen die streeft naar een tweestatenoplossing. Veel Israëliërs denken dat er aan Palestijnse zijde geen onderhandelingspartner is. Dat beeld zou met de spotjes weggenomen moeten worden. In de Palestijnse pers verschenen berichten dat het filmpje met Amerikaans geld was betaald. De impliciete boodschap: Erekat en de andere onderhandelaars die sinds vorige week praten over een vredesakkoord met Israël, zijn stromannen van de VS. De Palestijnse premier Fayyad ontstak in woede toen hij hoorde dat zijn foto en die van president Abbas in het spotje worden gebruikt. Het filmpje is nu op zijn bevel van YouTube verwijderd.