Hockeysters moeizaam naar vierde finale op rij

Kim Lammers (links) heeft zojuist de laatste strafbal tegen Engeland benut, waardoor Nederland weer in de WK-finale staat. Na haar beslissende treffer volgde de ontlading bij Lammers en haar ploeggenoten. Foto AP Netherlands' Kim Lammers (L) celebrates with teammates after she scored the last penalty against England during the field hockey semifinal match for the Women World Cup 2010 in Rosario, Argentina, on September 9, 2010. The Netherlands won in penalties 4-3 (5-4 final) and will play the final on September 11. AFP PHOTO/STR AFP

De ontlading bij de Nederlandse hockeysters was enorm, toen Kim Lammers gisteravond de laatste strafbal raak schoot. De moeizame zege op Engeland, via een strafballenserie na 1-1 in de reguliere speeltijd, bracht Nederland voor de vierde achtereenvolgende keer in de finale van het WK hockey. Morgenavond is gastland Argentinië daarin de tegenstander.

De Nederlandse keepster Joyce Sombroek, die vandaag haar twintigste verjaardag viert, kreeg pas vlak voor het WK in Rosario te horen dat zij het doel zou verdedigen, en niet routinier Floortje Engels. „Omdat Sombroek tijdens de trainingen de meeste ballen tegenhield”, luidde de simpele verklaring van bondscoach Herman Kruis. Zijn keuze voor Sombroek pakte goed uit: in de beslissende strafballenserie hield de doelvrouw van Laren met knappe reddingen twee Engelse speelsters van scoren af (4-3). Voor Nederland miste alleen Lidewij Welten.

De ploeg van Kruis moest diep gaan in het hockeystadion van Rosario, waar de massaal toegestroomde toeschouwers – in afwachting van de halve finale tussen Argentinië en Duitsland – de kant van Engeland hadden gekozen. De Nederlandse vrouwen hadden weliswaar een overwicht over Engeland, veel uitgespeelde kansen kregen ze niet.

Engeland leek een kwartier voor tijd aan één uitbraak, knap afgerond door Hannah MacLeod, genoeg te hebben voor een historische plek in de finale (0-1). Maar vlak voor tijd hield Janneke Schopman de Nederlandse ploeg, in haar voorlaatste interland, in de wedstrijd. Zij veranderde een strafcorner van Maartje Paumen precies voldoende van richting voor de verdiende gelijkmaker (1-1). In de verlenging kwamen beide teams niet meer tot scoren. „Dit is een enorme opluchting voor ons”, zei Kruis na afloop. „Ik ben trots op mijn speelsters.”

Nederland, regerend olympisch, Europees en wereldkampioen, ontbrak tot nu toe slechts twee keer in de WK-finale: in 1976 en 1994. Zes keer veroverde Nederland al de wereldtitel.

Anders dan de cijfers doen vermoeden, lijkt Argentinië morgen in de finale favoriet voor het goud. De Argentijnse vrouwen, aangevoerd door sterspeelster Luciana Aymar, waren Nederland deze zomer al verschillende keren de baas, ook op Nederlandse bodem. In juli verloor de ploeg van Kruis in Valkenswaard met 3-0, en vervolgens twee keer (beide keren met 4-2) tijdens de Champions Trophy in de Engelse stad Nottingham, waaronder de finale.