Het parfum van Bin Laden

Heel vervelend: wil je net je eigen parfumlijn lanceren, verpest je broertje je plannen door het World Trade Center te vernietigen. Het overkwam Yeslam Bin Laden, halfbroer van Osama. Hij had Osama al in geen twintig jaar meer gezien, maar moest na 9/11 flink aan de slag met het zuiveren van de naam die hij nu eenmaal met zijn zes jaar jongere broer deelt. Yeslam was in april 2001 genaturaliseerd tot Zwitser, en de Zwitserse politie kwam na 11 september ongevraagd bij hem langs om doos na doos aan documenten mee te nemen. Een link met Osama’s terreurdaden is nooit gevonden.

Een link tussen de twee broers is er ook nooit echt geweest. Dat de broers dezelfde vader hebben zegt niet zoveel: vader Mohammed Bin Laden kreeg meer dan vijftig kinderen, bij zeker tien verschillende vrouwen. Mohammed stond aan het hoofd van het grootste en machtigste bouwbedrijf in Saoedi-Arabië, dat nu de Saudi Binladin Group heet.

Yeslam ging naar school en universiteit in het buitenland (Libanon, Zweden, Groot-Brittannië, VS) en trouwde een Zwitserse vrouw, met wie hij drie dochters kreeg. Midden jaren zeventig verkaste Yeslam met zijn gezin naar Saoedi-Arabië, waar hij erin slaagde de Saudi Binladin Group uit te bouwen tot een modern, goedlopend bedrijf.

Osama, opgegroeid als wahabiet in Saoedi-Arabië, was inmiddels twintig jaar oud. Hij werd steeds strenger in de leer, aldus Yeslam. „De enige herinnering die ik heb is dat hij geen muziek wilde in huis. Het was niet ‘ethisch’.”

Na de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan in 1979 verliet Osama Saoedi-Arabië om zijn Afghaanse moslimbroeders te steunen. Plotseling werd Osama een familieheld: alle Bin Ladens steunden de Afghaanse strijd tegen de goddeloze Russen. Ook Yeslam stuurde kleding en geld naar Afghanistan.

Maar, zoals bekend, Osama radicaliseerde nogal, en begin jaren negentig verbraken de Bin Ladens naar eigen zeggen het contact met Osama.

Terwijl Osama steeds meer antiwesters werd, werd de schatrijke Yeslam nog schatrijker na het oprichten van een Zwitserse investeringsmaatschappij.

Na 9/11 heeft Yeslam Bin Laden voor de zekerheid zijn achternaam als merknaam laten registreren zodat niemand die kan misbruiken. Zelf schuwt hij de naam ook: zijn parfumlijn, gelanceerd in 2004, heet toch maar niet ‘Bin Ladin’ zoals gepland was. Maar ‘Yeslam, for him and for her’ bekt ook best lekker.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema