Het eiland van vaarwel

Rotterdam. Als je op Curaçao geboren bent dan weet je dat je het eiland later in je leven vaarwel moet zeggen, zegt fotografe Karine Versluis. "Dat vertelde een Antiliaanse ex-collega me ooit." Dat gesprek inspireerde de fotografe tot een grote fotoreportage. Met als resultaat het boek Enkeltje Schiphol dat morgen uitkomt. Elk jaar wagen honderden Antiliaanse jongeren de 'grote oversteek' naar Nederland. Om verder te studeren. Volgens Versluis omdat er voor de jongeren geen toekomstperspectief bestaat op de eilanden. Versluis volgde gedurende twee jaar een aantal jongeren die naar Nederland vertrokken. Ze fotografeerde het afscheid bij de jongeren thuis, ging mee het vliegtuig in en zag, eenmaal aangekomen in Nederland, tegen welke problemen ze aanliepen. Versluis: "De Antillianen die hier komen studeren worden hetzelfde behandeld als Nederlandse studenten. Duitsers of Fransen krijgen een buitenlands programma aangeboden. Terwijl de cultuurschok voor bijvoorbeeld Curaçaoënaars veel groter is. Foto Karine Versluis

Als je op Curaçao geboren bent dan weet je dat je het eiland later in je leven vaarwel moet zeggen, zegt fotografe Karine Versluis. „Dat vertelde een Antilliaanse ex-collega me ooit.”

Dat gesprek inspireerde de fotografe tot een grote fotoreportage. Met als resultaat het boek Enkeltje Schiphol dat morgen uitkomt.

Elk jaar wagen honderden Antilliaanse jongeren de ‘grote oversteek’ naar Nederland. Om verder te studeren. Volgens Versluis omdat er voor de jongeren geen toekomstperspectief bestaat op de eilanden.

Versluis volgde gedurende twee jaar een aantal jongeren die naar Nederland vertrokken. Ze fotografeerde het afscheid bij de jongeren thuis, ging mee het vliegtuig in en zag, eenmaal aangekomen in Nederland, tegen welke problemen ze aanliepen.

Versluis: „De Antillianen die hier komen studeren worden hetzelfde behandeld als Nederlandse studenten. Duitsers of Fransen krijgen een buitenlands programma aangeboden. Terwijl de cultuurschok voor bijvoorbeeld Curaçaoënaars veel groter is.”

Enkeltje Schiphol is van 11 september t/m 14 november te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam.