Foutloze film, maar iets te weird voor breed publiek

Cover van de DVD Youth in Revolt

dvd

Youth in Revolt

Regie: Miguel Arteta. Met: Michael Cera.****

Een van de leukste Amerikaanse komedies in lange tijd heeft in Nederland de bioscoop niet gehaald, maar is meteen naar dvd gegaan. Youth in Revolt met Michael Cera (het vriendje van Juno in Juno) in een virtuoze dubbelrol, gaat over Nick Twisp, die op vakantie met zijn moeder en haar nieuwe vriend (type motorvriend) het droommeisje Sheeni (Portia Doubleday) ontmoet. Om bij haar in de smaak te vallen verzint hij een ultracool alter ego, de Franse Belmondo-variant François Dillinger. Sheeni is namelijk idolaat van alles wat Frans is. Maar Dillinger valt aanzienlijk minder goed in de smaak bij de christelijk-fundamentalistische ouders van Sheeni.

Regisseur Miguel Arteta verdiende zijn sporen onder meer bij series als Six Feet Under. Hij levert met Youth in Revolt – afgezien van het einde, dat op de bekende Amerikaanse manier de moraal uitspelt – een foutloze film af: consequent in zijn droge humor, eigenzinnig in het soms vervreemdende tempo, met onvoorziene vertragingen en buitengewoon verzorgd in stijl. Elke grap is perfect geplaatst, zonder amechtig van lach naar lach te jagen.

Cera bewijst een van de grootste komische talenten van dit moment te zijn, al is zijn humor misschien net iets te weird voor een breed publiek. Youth in Revolt is zo’n film die over twintig jaar nog steeds de dvd-speler – of wat voor afspeelapparaat er dan ook is – ingaat, op studentenfeestjes die iets te lang zijn doorgegaan. Een cultklassieker in wording.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn