En de PvdD is nu juist zo ethisch

opinext@nrc.nl

Christiaan Weijts schrijft rake opmerkingen over de politiek die verworden is tot een supermarkt (nrc.next, 6 september). We zijn niet meer gewend aan politici die op een ethische en ideologische manier denken over het besturen van een land. Hij wijt dit aan een te beperkte opvatting van het begrip moraal en hij noemt dan de normen en waarden van Balkenende, maar ook het ‘dierenwelzijnsfundamentalisme’ van de Dierenpartij. Hier móét ik tegen protesteren. Deze betrekkelijk nieuwe partij is juist ontstaan als een reactie op het gebrek aan ethische normen bij de andere partijen op het gebied van dierenwelzijn. De onverwacht grote respons die deze partij op twee zetels bracht, duidt erop dat velen zich hieraan storen en dat zijn heus niet alleen fundamentalisten, vegetariërs en veganisten. Het lijkt erop dat je meteen in een hokje geduwd wordt als je je om het lot van de dieren bekommert. Er ontstaat een beeld van activisme en rare kostgangers. Dat is achterhaald. De Dierenbescherming is ook mee-geëvolueerd in de moderne tijd en zet tegenwoordig sterk in op maatschappelijk overleg en voorlichting. Door de aanwezigheid van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer is er wel degelijk meer aandacht gekomen, ook van andere partijen (al is het maar uit opportunisme) voor de vreselijke misstanden in de omgang met dieren, die er ook in ons beschaafde land bestaan. Als er één partij is die ethiek hoog in het vaandel heeft, dan toch zeker de Partij voor de Dieren. Daar zou Christiaan Weijts blij mee moeten zijn.

Netty van Lookeren Campagne

Laren

    • Netty van Lookeren Campagne Laren