Economie kort

Concurrentiepositie Nederland verbeterd door de crisis

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De economische crisis lijkt goed voor het Nederlandse concurrentievermogen. Op de mondiale concurrentie-index van het World Economic Forum is Nederland gestegen van plek 10 naar 8, zo is gisteren bekendgemaakt. De afgelopen jaren was Nederland langzaam weggezakt in de toptien. Dat had te maken met de slechte situatie rond de banken en hun afnemende kredietverlening. „De solvabiliteit van de banken is niet verbeterd. Maar investeringen in de fysieke infrastructuur – havens, luchthavens en het spoor – werpen hun vruchten af”, zegt hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdam School of Management, dat in Nederland het onderzoek heeft uitgevoerd. „Daarnaast is ondanks de crisis de werkloosheid laag gebleven, hetgeen een teken is dat de arbeidsmarkt goed functioneert.”

Investeringsfonds zet HEMA in de verkoop

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Winkelbedrijf HEMA gaat opnieuw in de verkoop. De huidige eigenaar, het Britse investeringsfonds Lion Capital, „onderzoekt de mogelijkheden voor de verkoop” van de Nederlandse winkelketen, die ook vestigingen in Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk heeft. Lion Capital kocht HEMA nog maar drie jaar geleden voor 1,1 miljard euro van Maxeda, het concern dat eigenaar is van onder meer V&D en de Bijenkorf. „Ik sta ervan te kijken dat ze zo vroeg weer willen verkopen”, zegt bedrijfsadviseur Paul Moers. Hij denkt dat het „een moetje” is. „Lion Capital heeft kennelijk geld nodig.” HEMA boekte vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro. Het verlies, voornamelijk veroorzaakt door de hoge rentelasten, bedroeg 18,7 miljoen euro. Een koper zal ook de schulden moeten overnemen. Wie de gegadigden zijn is nog onbekend.

Miljoenenboete voor Goldman Sachs

Londen. De Britse financiële toezichthouder Financial Services Authority (FSA) heeft de Amerikaanse bank Goldman Sachs gisteren een boete opgelegd van 17,5 miljoen pond sterling (21,2 miljoen euro) wegens frauduleuze zakenpraktijken. Het is een van de hoogste boetes die de FSA ooit heeft opgelegd. Volgens de FSA heeft Goldman beleggers in Amerikaanse hypotheekproducten misleid door belangrijke informatie achter te houden. Investeerders verloren met die beleggingen ongeveer een miljard dollar. (ANP)