Dagboek van een geslagen hond

Dirk Scheringa kent zijn Klassieken – of heeft ze opgezocht op Wikipedia. Het boek over de val van zijn DSB stelt dat De Nederlandsche Bank de naam van het project dat van die omstreden bank een fatsoenlijk bedrijf moest maken in de loop van 2009 veranderd heeft van ‘Hektor’ in ‘Homerus’. Symbolisch, denkt de gevallen bankier, want Hektor was de Trojaanse oorlogsheld die bovenaan de dodenlijst van de Grieken stond. Hij sneuvelde uiteindelijk in een man-tegen-mangevecht met zijn rivaal Achilles. „Ook Dirk moest kennelijk dood van De Nederlandsche Bank”, concludeerde Scheringa gisteren.

Scheringa deed overigens precies hetzelfde: hij veranderde de naam van zijn versie op de ondergang van DSB van Mijn bevlogen jaren in Project Homerus. En niet alleen dat: hij veranderde ook van auteur. Waar zijn eigen boek in december vorig jaar al in een oplage van 100.000 stuks klaar lag, liet hij in januari weten dat het boek enkele maanden vertraagd was en nu door een ghostwriter zou worden geschreven. Niet zijn naam staat uiteindelijk op de kaft, maar die van pr-adviseur Kirsten Verdel.

Het boek is vooral een aanval op de toezichthouders en bewindvoerders die een onnodig faillissement in gang hebben gezet. Scheringa kondigde deze week aan strafrechtelijke aangifte tegen Nout Wellink c.s. te zullen doen. Hij lijkt zijn boek daarmee aan te grijpen om zijn gram te halen op het gevoelde onrecht dat hem is aangedaan.

Zit er in de publicatie ook wat in het vat voor de honderdduizenden DSB-gedupeerden? De spaarders die hun geld kwijt zijn en de hypotheekgevers die nog altijd zwaar in de schulden zitten? Allicht. Het is denkbaar dat de hoofdpersoon van het boek, tevens opdrachtgever, meedeelt in de opbrengsten. Hij is in elk geval mededistributeur. Het is via Scheringa’s eigen website te bestellen.

Los van de mogelijke royalties is de man die vorig jaar beweerde blut te zijn, ook op ander vlak weer actief met geld verdienen. Hij geeft lezingen en laat zich inhuren als adviseur en ‘ondernemerscoach’. Ook is hij beschikbaar voor ‘deelname in ondernemingen, op basis van aandelenparticipaties, commissariaat of vaste fee’. Zijn boerderij in Friesland staat voor 9 ton te koop.

De verschillende stichtingen die voor de DSB-slachtoffers opkomen weten wat ze te doen staan. Grijpen naar de wapens waar Scheringa zelf graag richting wanbetalers naar greep: beslaglegging en looncessie.

Scheringa riep gisteren alle 400.000 ex-DSB-klanten op zijn boek te kopen. Voor hen zou de prijs van 22,50 euro wel eens een goede investering kunnen zijn.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen