CDU worstelt met conservatieve politica

Erika Steinbach, een Duitse politica die in het verbeteren van het lot van de oorlogsbannelingen haar levenstaak ziet, heeft zich met uitlatingen over de Tweede Wereldoorlog de woede van haar vele politieke tegenstanders op de hals gehaald. Ze lijkt nu zelf slachtoffer te zijn geworden van haar scherpe tong en omstredenheid.

Steinbach (67) is lid van de christen-democratische CDU. Ze zit in het parlement en is voorzitter van de bond van ontheemden, een organisatie die zich bekommert om de Duitse verdrevenen en hun nazaten. Van 1945 tot 1950 zijn miljoenen Duitsers uit Silezië, Oost-Pruisen en Sudetenland westwaarts gedreven.

De afgelopen jaren slaagde de conservatieve Steinbach er in om de kwetsbare Duitse relatie met Polen steeds weer op scherp te zetten. Deze week gebeurde dat opnieuw. Ze sprong in de bres voor een lid van haar bond die de Duitse schuld voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had gerelativeerd. Steinbach zei vervolgens: „Ik kan er helaas niets aan veranderen dat Polen al in maart 1939 z’n troepen heeft gemobiliseerd.”

Haar opmerkingen werden scherp bekritiseerd door de Duitse minister van Buitenlandse zaken, de liberaal Guido Westerwelle. Ook haar partijleden reageerden afwijzend. Waarop de getarte Steinbach de handdoek in de ring wierp en zich afmeldde als lid van het landelijke partijbestuur.

Als argument gaf ze dat ze in het bestuur alleen nog maar „een alibifunctie” vervult. Tegen het weekblad Stern zei Steinbach dat ze deze zomer al besloot uit het partijbestuur te stappen. „Ik sta pal voor het conservatieve [in de CDU], maar ik ben steeds meer alleen komen te staan.”

Volgens CDU partijsecretaris Hermann Gröhe heeft „niemand een monopolie op het conservatieve”. Volgens hem is er binnen de partij wel degelijk ruimte voor „de conservatieve stem”.