Cavendish wint sprint in alle grote wielerrondes

Mark Cavendish heeft gisteren de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De van het eiland Man afkomstige renner hield in een massasprint in Lleida de Amerikaan Tyler Farrar (tweede) en zijn Australische ploeggenoot Matthew Goss (derde) achter zich.

Cavendish (25) won voor het eerst in zijn carrière een rit in de Vuelta, nadat hij eerder deze ronde drie keer werd verslagen in de sprint. In de Ronde van Frankrijk schreef de kopman van HTC Columbia in totaal al vijftien keer een rit op zijn naam, in de Giro d’ Italia vijf keer. Hij is pas de tweede Brit die ritten heeft gewonnen in alle drie de grote wielerrondes. Alleen de Schotse klimmer Robert Millar, die onder meer reed voor de Nederlandse teams van Panasonic en TVM, ging hem voor. „Het is een heel speciaal gevoel om dit te presteren”, vertelde Cavendish na afloop aan persbureau Reuters. „Als jochie keek ik naar dit soort wedstrijden op televisie. Het is al een hele eer om aan een grote ronde te mogen meedoen. Om een rit te kunnen winnen in alle drie is echt ongelofelijk.”

Zoals na vrijwel elke sprintzege prees Cavendish na afloop zijn ploeggenoten. „Ik kan alleen maar winnen dankzij hen.” Vooral Goss, die de sprint aantrok, kreeg complimenten. „Hij trok zo hard door dat ik blij was dat ik de bocht kon houden. Toen we uit de laatste bocht kwamen, was het vrij duidelijk dat we gingen winnen. Goss deed briljant werk en ik wilde hem eigenlijk laten winnen. Maar de anderen kwamen te dichtbij. Toen was het voor mij makkelijk om het af te maken.”

Raborenner Oscar Freire, die eerder deze Vuelta nog klaagde dat hij last had van zijn luchtwegen, kwam als zesde over de streep. Theo Bos (volgend jaar van Cervélo terug naar Rabo) ) eindigde als beste Nederlander op de zestiende plaats.

In het algemeen klassement behield de Spanjaard Igor Anton de leiding, met 45 seconden voorsprong op de Italiaan Vicenzo Nibali. Na een vlakke rit van vandaag volgen in het weekeinde twee bergritten.