boekberichten

Booker Prize: Peter Carey maakt voor de derde keer kans

De Australiër Peter Carey maakt kans om voor de derde keer de Man Booker Prize te winnen, de meest prestigieuze Britse literaire onderscheiding. Carey won de prijs ook al in 1988 en 2001. Zijn historische roman Parot and Oliver in America werd deze week door de jury genomineerd voor de prijs. Mocht Carey (67) winnen dan zou hij de eerste zijn die de prijs voor de derde keer wint. In 1988 kreeg hij de prijs voor Oscar and Lucinda en in 2001 voor True History of the Kelly Gang, ook historische romans.

Verfilming ‘Het huis van de moskee’

De bestseller Het huis van de moskee van Kader Abdolah wordt verfilmd. Uitgeverij De Geus heeft daarover een contract afgesloten met KeyFilm. Beri Shalmashi (schrijfster en mederegisseur van One Night Stands, De Ander en Mama) zal het scenario schrijven. De film wordt geregisseerd door Bahman Ghobadi (A Time For Drunken Horses en Turtles Can Fly), met wie Beri Shalmashi op dit moment aan een speelfilm in Irak werkt. Sinds de verschijning in 2005 zijn ruim 300.000 exemplaren van de roman verkocht.

TenPages.com pronkt met oud-redacteuren

TenPages.com heeft diverse oud-redacteuren ingeschakeld die manuscripten zullen beoordelen. Manuscriptbeoordelingsbureaus bestaan al langer, maar daar doen de lezers anoniem hun werk; bij TenPages hebben zich onder andere Baukje Brugman, Jasper Henderson, Maria Holtrop en Victor Schiferli aangesloten – die werkzaam waren bij onder andere Prometheus, Nieuw Amsterdam, De Bezige Bij en Nijgh & Van Ditmar. ‘Beginnende schrijvers krijgen nu de kans om hun manuscript te laten beoordelen door de absolute top van de Nederlandse redacteuren’, aldus directeur Valentine van der Lande in het persbericht.

Nederland op boekenbeurs Peking

Nederland zal in 2011 het gastland zijn op de boekenbeurs van Peking, in omvang de vierde ter wereld. Deze week werd met de Chinese beursorganisatie daarover een akkoord gesloten. Het Nederlands Letterenfonds en voorheen het NLPVF zijn sinds zes jaar actief op de Chinese boekenmarkt. In die periode werden meer dan 50 Nederlandse literaire werken vertaald en uitgebracht bij grote, gerenommeerde Chinese uitgeverijen. Meer dan 40 titels zijn in voorbereiding en zullen voorafgaand aan de boekenbeurs in september komend jaar worden gepresenteerd. Ten minste 20 Nederlandse auteurs, illustratoren en vormgevers zullen in Peking deelnemen aan publieke ontmoetingen. Onlangs werden met de Yilin Press uit Nanjing besprekingen afgerond over de Chinese uitgave van romans van W.F. Hermans.

Wie schrijft over drugs is niet welkom

Het ‘Humble Teen Lit Fest’, een literair festival voor teenagers in Texas, is afgeblazen, bericht The Guardian. Een van de gasten zou namelijk de schrijfster Ellen Hopkins zijn, maar toen verschillende ouders erachter kwamen dat Hopkins schrijft over onder andere drugsgebruik en prostitutie, werd de uitnodiging ingetrokken. Toen enkele andere schrijvers dat te horen kregen (Melissa de la Cruz, Pete Hautman en Matt de la Peña) trokken ze onmiddellijk hun medewerking in. Er zat niets anders op dan het festival niet te laten doorgaan.

Zie ook: nrcboeken.nl www.depapierenman.nl