9/11 in beeld en boeken

1Film:World Trade Center (2006)Oliver Stone reduceerde de tragedie tot een handzaam, waargebeurd heldenverhaal: twee New Yorkse politiemannen (Nicholas Cage en Michael Peña) werden, na uren onder het puin te hebben gelegen, gered door een op eigen houtje opererende marinier en andere helden.

2Film:United 93 (2006)Regisseur Paul Greengrass baseerde zijn film over het vierde vliegtuig op onderzoeksrapporten en telefoongesprekken. Je leeft mee met de veertig passagiers en het personeel aan boord.

3Documentaire: Fahrenheit 9/11 (2004)Michael Moores documentaire is een geleid projectiel richting George W. Bush. De sterkste scène blijft die waarin de camera een lethargische Bush gadeslaat die in de minuten na de aanslagen op de Twin Towers blijft doen alsof er niets aan de hand is en dapper meeleest in het boekje My Pet Goat in een Amerikaanse schoolklas.

4Documentaire: 9/11 (2002)Filmmakers Jules en Gideon Naudet wilden een film maken over Tony, nieuw bij de brandweer van New York. Een van de draaidagen was 11 september 2001: op naar het World Trade Center voor een melding. Ze horen een vliegtuig overvliegen, richten de camera naar boven en schrijven filmgeschiedenis.

5Boek:Kevin Flynn, Jim Dwyer: 102 Minuten(2005)Dwyer en Flynn, verslaggevers van The New York Times, hebben de afgelopen jaren geprobeerd te reconstrueren wat er op 9/11 binnen de Twin Towers is gebeurd. Naar aanleiding van tweehonderd gesprekken met overlevenden en getuigen en duizenden pagina’s uitgeschreven radiomeldingen, telefonische boodschappen en e-mails.

6Boek:David Halberstam: Firehouse(2002)Journalist en bestsellerauteur David Halberstam beschrijft de belevenissen van de brandweermannen uit de kazerne in zijn wijk, Engine 40, Ladder 35. Twaalf van de dertien brandweermannen keerden niet terug uit het WTC-gebouw.

7Fotoboek:One Nation; America Remembers (2001, Life)One Nation is vooral een visueel eerbetoon aan alle betrokkenen en nabestaanden van de slachtoffers.

De rubriek de lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coverartikel op pagina 4-5.