1.100 banen weg bij jeugdgevangenissen

In de Nederlandse jeugdgevangenissen worden de komende jaren 1.100 banen overbodig, 40 procent van het totaal. Dat meldt de NOS op basis van een conceptversie van het Toekomstplan Justitiële Jeugd Inrichtingen van het ministerie van Justitie.

Het banenverlies is het gevolg van de teruggelopen behoefte aan cellen voor jonge criminelen. Als de geplande nieuwbouw van cellen doorgaat, zijn er in 2013 ruim 1.600 cellen in jeugdgevangenissen beschikbaar, terwijl de behoefte niet groter is dan 800 cellen, blijkt uit een brief die minister Hirsch Ballin van Justitie (CDA) begin dit jaar naar de Tweede Kamer stuurde.

Op dit moment staat zo’n 40 procent van de cellen leeg, bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Dat komt onder meer doordat kinderen met gedragsproblemen niet langer opgesloten mogen worden in jeugdgevangenissen tussen criminele jongeren. Ook worden vaker alternatieve straffen opgelegd aan criminele jongeren.

In maart stelde Hirsch Ballin voor drie jeugdgevangenissen te sluiten, in Den Helder, Rekken en Vught. De Tweede Kamer hield dat tegen en vroeg hem om een nieuw plan. Uit een concept van een deel van dit plan citeert de NOS.

In een reactie laat het ministerie van Justitie weten dat er nog geen besluit is genomen over de jeugdgevangenissen over het al dan niet verdwijnen van banen.

Vakbond AbvaKabo zegt te verwachten dat er geen onomkeerbare schade wordt toegebracht aan de werkgelegenheid in het noorden en zuiden van het land door vooral daar gevangenissen te sluiten. Van een verdere inhoudelijke reactie onthoudt de bond zich tot het rapport openbaar wordt.