Wielrenner Anton leidt in Vuelta na inhaalrace

Op weg naar het skistation Pal in Andorra leek Igor Anton verslagen. De Spanjaard was er in de elfde etappe van de Ronde van Spanje op de slotklim afgereden door zijn grootste concurrenten in het algemeen klassement. Maar in de laatste vijf kilometer hervond hij zijn ritme. Een inhaalrace leverden de renner van Euskaltel onverwacht de dagzege en de leiderstrui op. Achter de Spanjaard zag Rabo-kopman Denis Mentsjov zijn laatste hoop op een redelijk klassement vervliegen. De Rus verloor vijf minuten.

De etappe naar Andorra had de rit van Mentsjov moeten worden, maar toen het peloton zich eenmaal meldde voor de slotklim was het snel gedaan met de Rus. Hij kon het vele werk van zijn ploeg in de aanloop naar de laatste berg niet afmaken. Toen Joaquim Rodriguez, Ezequiel Mosquera en Vincenzo Nibali echt tempo maakten, moest Mentsjov passen. Laurens ten Dam was op de dertigste plaats uiteindelijk de beste Raborenner en ook in het klassement passeerde hij zijn kopman.

Anton leek ook een van de verliezers te worden toen de koers op weg naar 1.900 meter hoogte explodeerde. Mosquera gaf het startsein van diverse uitvalpogingen. Nibali en klassementsleider Rodriguez sloten aan. De laatste overschatte zijn krachten. Mosquera en Nibali lieten hem op de klim achter, waarna ook Anton weer de geest kreeg. De dinsdag onttroonde klassementsleider hervond zijn ritme en was in de slotkilometers ook nog in staat naar de dagzege en de rode leiderstrui te soleren.

„Ik heb me in het begin rustig gehouden toen iedereen begon te demarreren”, glunderde de nieuwe leider. „Ik ben nooit naar de Vuelta gekomen om de ronde te winnen. Ik draag de leiderstrui en heb twee ritzeges op zak. Wat er ook gebeurt, niemand neemt me dat nog af.”

Mentsjov, twee keer winnaar van de Vuelta en bezig aan zijn laatste grote ronde voor de Rabobank, was niet goed genoeg. „Vijf, zes kilometer van de finish was de pijp leeg, zo eenvoudig was het”, zei ploegleider Adri van Houwelingen. (ANP)