Wet toch anders voor WK voetbal

Nederland zal toch bestaande wet- en regelgeving moeten aanpassen om het WK voetbal in 2018 of 2022 in Nederland en België mogelijk te maken. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen door demissionair minister Klink (Sport, CDA).

Tot nu toe heeft Klink steeds gezegd dat het WK waarschijnlijk kan worden georganiseerd binnen de „bestaande nationale en internationale regelgeving”. Nu blijkt echter dat de wet moet worden aangepast,om fiscale vrijstellingen voor de FIFA mogelijk te maken.

In de Tweede Kamer is geïrriteerd gereageerd. „De minister heeft steeds de indruk gewekt dat er geen wetten hoefden te worden veranderd”, zegt Kamerlid Helma Neppérus (VVD). „Mijn verwarring wordt steeds groter.” De VVD wil nader overleg met de minister.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de kandidaat-landen gevraagd een groot aantal garanties af te geven, die de rechten van de FIFA moeten beschermen. Zo wil de voetbalbond tijdens het WK worden vrijgesteld van heffingen en belastingen. De Nederlandse en Belgische regering hebben besloten deze vrijstelling te verlenen. Het bedrag dat hiermee is gemoeid, kan oplopen tot 300 miljoen euro, zo meldde Klink eerder.

Sommige vrijstellingen passen binnen de huidige wetgeving, schrijft Klink nu. Zo hoeven buitenlandse spelers geen loonbelasting te betalen. Voor andere ontheffingen „zal wijziging van wet- en regelgeving nodig zijn”, aldus de minister. Aanpassing van Europese regels is niet mogelijk. Zo beschouwt de EU het kwijtschelden van btw als verboden staatssteun. Nederland zal daarom de betaalde btw later aan de FIFA terugbetalen.

Overigens zijn lang niet alle FIFA-eisen ingewilligd. Nederland heeft de garanties op onderdelen veranderd, omdat ze in strijd zijn met de wet.