Wellicht ommekeer Griekse bank

Toen Amerikaanse banken begin 2009 weer particulier kapitaal gingen aantrekken, was dat het begin van een krachtig herstel van de beurskoersen van Amerikaanse financiële firma’s. De Europese kredietverstrekkers zullen hopen dat de poging van de Nationale Bank van Griekenland (NBG) om 1,8 miljard euro binnen te halen een soortgelijke waterscheiding zal blijken te zijn.

Op het eerste gezicht lijkt het of de grootste bank van Griekenland een nodeloos ingewikkelde route naar de markt heeft genomen. De bank vraagt de aandeelhouders voor 631 miljoen euro aan nieuwe aandelen te kopen, en voor 1,2 miljard euro aan obligaties, die binnen een week in aandelen zullen worden omgezet. Maar deze structuur zorgt ervoor dat het geld snel kan worden geïncasseerd, omdat geen goedkeuring van de aandeelhouders nodig is.

De stap komt op het moment dat de stemming over Griekenland omslaat, nadat het de regering is gelukt veel bezuinigingen eerder door te voeren dan verwacht. Beleggers beginnen zich zelfs af te vragen of het land erin zou kunnen slagen een nog niet zo lang geleden onafwendbaar geacht staatsbankroet te voorkomen. De bankensector moet ook kunnen profiteren van consolidatie. De regering heeft adviseurs benoemd om noodlijdende staatsbanken te begeleiden, terwijl de banken in particuliere handen naar verluidt fusies overwegen.

NBG is de meest voor de hand liggende kandidaat voor een herkapitaliseringsronde. De bank heeft een binnenlands marktaandeel van 33 procent en is, doordat alle uitstaande leningen door deposito’s zijn gedekt, de Griekse bank met het laagste percentage vreemd vermogen. Maar haar grootste aantrekkingskracht is haar stevige positie binnen de bloeiende Turkse economie. De Finansbank-divisie van NBG nam iets meer dan een kwart van de omzet over het eerste half jaar van 2010 voor haar rekening, maar het grootste deel van de winst vóór belastingen. NBG wil nog eens 1 miljard euro trachten binnen te halen door volgend jaar een kwart van Finansbank naar de beurs te brengen. Als dat lukt, lijkt de rest van de bank een goedkope manier om te profiteren van een herstel van de Griekse economie.

NBG blijft voorlopig echter een aandeel voor dappere beleggers. Als de Griekse regering haar schulden saneert, zal de bank een fiks verlies lijden op haar portefeuille met Griekse staatsobligaties ter waarde van 20 miljard euro. Sceptici beweren eveneens dat de bezuinigingen die de Griekse regering tot nu toe heeft doorgevoerd niet al te lastig waren.

Niettemin was het begin dit jaar nog nagenoeg onvoorstelbaar dat beleggers geld zouden steken in een Griekse bank. Als NBG succes heeft – en de steun van vier grote zakenbanken doet de kansen stijgen – kunnen andere om kapitaal verlegen zittende Europese banken volgen. Dat zou een einde moeten maken aan de vrees dat de Europese bankensector nóg een crisis te wachten staat.

    • Nicholas Paisner