Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Het Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft in België formeel bezwaar gemaakt tegen plannen om radioactief kernafval op te slaan in containers in diepe kleilagen aan de grens. De directeur van het drinkwaterbedrijf, Guïljo van Nuland, noemt het idee volstrekt onacceptabel en discussieert met een vertegenwoordiger van de Belgische instelling NIRAS die het kernafvalplan heeft gelanceerd.Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Reportage over een docente in Sneek die ten onrechte werd beschuldigd van seksueel misbruik. De betrokken school stelde haar pas twee jaar later op de hoogte van de aanklacht en stelde ook toen pas, in 2009, het college van bestuur op de hoogte. Vorige maand besloot de kantonrechter in Leeuwarden dat de scholengemeenschap 50.000 euro smartegeld moest betalen aan de onderwijzeres wegens het „onzorgvuldig afhandelen” van de aanklacht. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Reportage over het eiceltoerisme van Nederlandse vrouwen die zich in Spanje door middel van in Nederland verboden medische technieken laten bevruchten. Verslag van de WK judo in Japan. En het laatste nieuws over de formatie. Ned.2, 22.00-23.00u.

PowNews. Nieuws over sport, internet, media, economie en entertainment, in een kwartier gebracht. Presentatie Dominique Weesie, verslaggeving Rutger Castricum. Ned.3, 22.50-23.10u.

praatprogramma

De wereld draait door. De acteurs Gijs Scholten van Aschat, Johanna ter Steege en Sylvia Hoeks vertellen over hun rollen in de openingsfilm van het Filmfestival Utrecht, Tirza. Deze film naar de gelijknamige roman van Arnon Grunberg is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Hans Dorrestijn zingt een ode aan twee oerlelijke dieren, die in de studio aanwezig zijn. Ook muzikant Tim Knol treedt op. Halina Reijn is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

Keuringsdienst van waarde. Consumentenprogramma over eten. Aflevering: Boter. Roomboter noemen we échte boter. Maar er is ook grasboter, winterboter en zomerboter. Het ene pakje is weer duurder dan het andere. Roomboter is toch roomboter? En daar wordt niet mee gerommeld, zegt de expert tegen de verslaggever. De Keuringsdienst onderzoekt het verschil tussen al die pakjes. Ned.3, 20.25-20.55u.

Koppen. Reportage over de agressie in Brussel tegenover holebi’s. Eén op de tien is al fysiek aangevallen en één op de zes wordt regelmatig uitgescholden en bespuwd. ‘Het begint met scheldwoorden, salle tapette, pédé, maar bij mij eindigde het met grof geweld’, vertelt David Gevaert (44) die in elkaar werd geslagen en 36 uur in coma lag. En dat alleen omdat hij homo is. De daders zijn jong en vaak allochtoon. ‘Ze komen uit een machocultuur en kijken neer op homo’s’, zegt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille. Alpinist Sanne Bosteels, die de afgelopen 2 jaar 4 van zijn 20 teamleden zag verongelukken, vertelt waarom het bergbeklimmen gevaarlijker is geworden. Ook aandacht voor de opgesloten mijnwerkers in Chili. Een, 20.45-21.15u.

NL test. Kennisquiz waarin op humoristische wijze wordt getest wat Marokkanen, Belgen, Brazilianen, Oostenrijkers en Nederlanders van elkaar weten. In Nederland wonen 226 nationaliteiten, maar wat weten die verschillende bevolkingsgroepen van elkaar? Ned2,20.55-22.00u.

Politie te paard. Eerste deel van een achtdelige realityserie over de bereden politie van Amsterdam-Amstelland, die met behulp van 38 paarden de orde handhaven bij grootschalige evenementen in Amsterdam. De agenten te paard komen met uiteenlopende zaken in aanraking: ze wijzen toeristen de weg, maar grijpen ook in bij amok makende voetbalfans en raddraaiers. Een blik achter de schermen. Ned.1, 22.05-22.50u.

Goudvis. Nieuwe reeks portretten van Belgische kunstenaars met een internationale uitstraling. Aflevering: Jan Decleir. De Robert De Niro van de Lage Landen heeft na veertig jaar glansrollen in theater, film en tv het statuut bereikt van Vlaanderens grootste acteur. Met evenveel inzet speelt de hij een huurmoordenaar als Sinterklaas, en dat terwijl hij eigenlijk beeldhouwer wilde worden. Canvas, 22.10-23.05u.

documentaire

Holland Doc: The Kids grow up. De Amerikaanse documentairemaker Doug Block heeft zijn dochter haar hele leven gefilmd. Nu gaat zij het huis uit om te studeren. Over vaders en dochters, opvoeden en loslaten en het legenestsyndroom. Ned.2, 22.55-0.05u.

muziek

Later with Jools Holland. Muziekshow waarin de presentator/muzikant collegamuzikanten interviewt en mee jamt. Met Franz Ferdinand, Karima Francis, The Mummers, Carole King, The Specials en de Yeah Yeah Yeahs. Canvas, 23.30-0.35u.

Reading festival 2010: Highlights. Edith Bowman and Reggie Yates introduceren de hoogtepunten van het festival met optredens van onder meer: Arcade Fire, The Klaxons, Mumford & Sons, Queens of the Stone Age en Biffy Clyro. BBC 2, 1.15-2.45u.