Turk en Brit wegen kunst Amsterdam

Amsterdam heeft twee ‘kunstschouwen’ benoemd om het culturele aanbod door te lichten. De Turk Görgün Taner wordt kunstschouw ‘wereldklasse’, de Brit Paul Collard wordt kunstschouw ‘vernieuwing’.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met de benoeming van de buitenlandse kunstschouwen, die zijn voorgedragen door wethouder Carolien Gehrels (Cultuur, PvdA). „De kunstschouwen zullen met een frisse blik het culturele landschap beschouwen”, zegt de woordvoerder van Gehrels. Taner en Collard kijken daarbij onder meer hoe het Amsterdamse kunstaanbod het internationaal doet en of het voldoende innovatief is.

Taner kijkt naar de wereldklasse van de Amsterdamse kunsten en naar de verbindingen met het „kosmopolitische karakter, de culturele pluriformiteit en de veranderende demografische samenstelling van Amsterdam”. Taner (1959) is directeur van het kunstfonds van Istanbul en maakte naam met het organiseren van de Internationale Istanbul Biënnale voor moderne kunst.

Collard kijkt naar de vernieuwing van de kunsten en naar de raakvlakken met „onderwijs, creatieve bedrijvigheid” en „de aantrekkelijkheid van de stad voor talent”. Collard (1954) is directeur van Creativity. Culture en Education, een Britse organisatie voor talentontwikkeling van kinderen en jongeren. Het vlaggenschip daarvan is een samenwerkingsverband van scholen, kunstenaars en wetenschappers, waarmee creativiteit wordt gebruikt om leerlingen te stimuleren.

De adviezen van de kunstschouwen aan de gemeenteraad en het college van B en W maken deel uit van het Kunstenplan 2013-2016. De twee andere pijlers van het Kunstenplan zijn een artistieke analyse door de Amsterdamse Kunstraad van de culturele sector, en een analyse van het kunstbeleid door de gemeente zelf.

„Het is altijd goed om buitenlandse experts te laten kijken naar het kunstenaanbod”, zegt secretaris Bert Janmaat van de Kunstraad. „Dat heeft in het verleden met zogeheten ‘stadscommentatoren’ mooie rapporten opgeleverd over onder meer erfgoed en educatie. Met dit type kunstschouwen hebben wij geen moeite.”

Gehrels was eerder van plan om de kunstschouwen ook een eigen budget te geven, maar kreeg daarvoor geen steun van de gemeenteraad. De woordvoerder van Gehrels zegt: „Het gaat de wethouder er vooral om dat er in het politieke debat over kunst niet alleen over geld wordt gepraat.”